Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

 

 

Grundtvigsk arbejdskonvent

 

 

Erfarings tyngde - positioner i nutidens teologi

 

Grundtvigsk Arbejdskonvent 2017 finder sted mandag-tirsdag den 6-7. november på Vartov

 
Mandag
 
13.00: Velkomst
 
13.15-15.00: Speciesistisk kristendom, v. prof. em., dr. theol. Ole Jensen
 
Er mennesket sat som herre over naturen? Er "Guds rige” kun for mennesker? Det synes, som om naturen alene er til for menneskets skyld, som vores ressourcelager. Selv ”bæredygtighed” forstås ud fra os og vores interesser. Dette er den moderne verdens speciesistiske natursyn, som har bragt menneskeheden på kollisionskurs med klimaet. Desværre deler den meste protestantiske teologi dette natursyn og er følgelig medansvarlig for følgerne. Men også nåden er ofte speciesistisk tænkt, f.eks. når forkyndelsen ikke når længere end til syndernes forladelse. Så er "Guds rige” kun for mennesker, for kun mennesker kan synde. Men smerte, lidelse og død deler vi med dyrene. Og da smerte, lidelse og død er ophævet i "Guds rige” – ”det evige liv”, omfatter dette også dyrene og den øvrige naturverden. Men det er meget svært at kapere for mange moderne mennesker, inklusive teologer.
 
Replik:  professor, lic. theol. Niels Henrik Gregersen
 
15.00-15.20: Kaffepause 
 
15.20 -17.30: Engagementets poetik og patetik , v. prof. em., dr. theol. Peter Kemp:
 
Gustav Brøndsted, en af Tidehvervs åndelige fædre, havde ret i at kristendommens sprog er et gavesprog, der er radikalt forskelligt fra ethvert materialistisk sprog. Denne tanke har skabelsesteologien overtaget. Men Brøndsted havde ikke ret i, at videnskab og filosofi nødvendigvis er beherskelsessprog. For videnskab og filosofi kan give os en solid indsigt i vores endelighed, lidelse og lidenskab og dermed i vores forhold på godt og ondt til naturen og andre mennesker.  Engagementets patetik udfolder en forståelse heraf og engagementets kristne poetik er en mytisk-poetisk fortolkning af denne endelighed. Således siger både patetik og poetik noget andet og mere end både tidehvervsteologi og skabelsesteologi.
 
Replik: professor, mag. art. et lic. phil. Nils Gunder Hansen
 
Kl.18.00: Middag
 
Kl. 20.00: Sangaften/ causeri ved Ole Jensen 
 
 
 
Tirsdag

9.15: Morgenkaffe
 
9.30- 10.30: Kierkegaard læst nøjagtigt. Om Olesen Larsens læsning af Søren Kierkegaard, v. sognepræst, dr. theol. Anders Kingo
 
Foredragets titel er tyvstjålet fra Jørgen K. Bukdahls læseværdige og skarpsindige anmeldelse af K. Olesen Larsens ”Søren Kierkegaard læst af K. Olesen Larsen”, der som antologi udkom posthumt i 1967. Foredraget intenderer en præsentation af denne læsning som et eksempel på det oprindelige Tidehvervs teologi og har som underliggende spørgsmål: Er dialektikkens tid forbi?
 
Replik: sognepræst, cand. theol. Marie Høgh
 
10.30-10.45 Pause
 
10.45-11.30: Afsluttende debat.
 
11.30-12.00 Evaluering og næste års program
 
 
 
STED: VARTOV, Farvergade 27 (opg. H, 1. sal), 1463 København K (nær Rådhuspladsen)
 
Arbejdskonventet er åbent for alle
 
TILMELDING: Senest den 30. oktober til kasserer Anne-Mette Brandt, tlf. 23 88 23 48, på e-mail:
brandtannemette@gmail.com
 
PRIS: Senest samme dato indbetales 500,- kr. til reg.nr. 5870 konto nr. 0758675890.
I prisen er inkluderet buffet (minus drikkevarer) og kaffe i div. pauser.
Ved tilmelding til en del af mødet, betales en forholdsmæssig del af prisen.
 
STUDERENDE
deltager gratis i mødet med undtagelse af buffet‘en (170 kr.).

 
 
 
Er Guds rige kun for mennesker?
Prof. Ole Jensen gør overvejelser om speciesistisk kristendom på Grundtvigsk Arbejdskonvent
 
 
 
Tilmelding og pris: Senest 30. oktober. Tilmelding sker ved indbetaling af 500 kr. med navns nævnelse på konto 5870 – 0758675890
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Om Grundtvigsk Arbejdskonvent

Grundtvigsk Arbejdskonvent blev oprettet i 1980 af Lars Paludan, Ole Jensen og Sven Christensen. De var utilfredse med den tidehvervske holdning, der kom til udtryk i Rødding-Konventet, Grundtvigsk Konvent af 1916, og søgte en mere åben debatstil og et teologisk grundlag i K. E. Løgstrups tanker.
 

 
Bestyrelsen består i 2017 af:
Nicolai Halvorsen, Charlotte Ellermann, Jens Buchwald Andersen, Klavs Birkholm,
Anne-Mette Brandt og Ingrid Ank, der planlægger og gennemfører det årlige arbejdskonvent med aktuelle teologiske emner. 
 
 
 
 
 
 
Et lille historisk tilbageblik på Grundtvigsk Arbejdskonvent i 1990:

 
Grundtvigsk Arbejdskonvent maj 1990 i Køng præstegård
 
Bagerste række fra venstre: Henning Blauenfeldt, Walther Nielsen-Refs, Niels Brønnum, Svend Andersen, Lars Paludan, Ole Jensen, Klavs Birkholm, Anders Pedersen.
 
2. række fra venstre: John Salling, Jakob Wolf, Nina Tange, Henrik Forman, Peter Hedegaard, Ilse Jacobsen, NN , Kirsten Bøggild, Helga Koch, Birte Jacobsen, Hanne Sander, H.C.Bang-Rasmussen, Jørgen Bo Christensen, Asger Bent Bjerre, Helge Baden Nielsen, Svend Erik Sørensen, Ebbe Paludan, Erik Kjær Petersen ?, Martin Ishøy.

Forreste række fra venstre: Elsebeth Dideriksen, Peder Frederik Jensen, Thorkild Thaning, Jens Bang, Viggo Kanding, Palle Hjorth, Rosemarie Løgstrup, Aase Lambert Andersen, Sven Christensen, Bente Solvang, Kathrine Østergaard-Jensen, Anette Agersnap, Hanne Paludan, Hans Otto Paludan, Christian Paludan.

 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk