Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Kirken på landet

   

  
 

Kirken på Landet fortsætter under FUV med

provst Hasse Neldeberg Jørgensen som

projektleder.

 

Læs nyheder og find temadage og konferencer!

 
 
 
Skal der overhovedet være en kirke på landet?
 
Hvorfor skal der være en kirke på landet? Bliver den brugt nok? Er der nok brug for præsterne derude? Man kan da blive i tvivl, og bliver nødt til at spørge: får landkirkens medlemmer netop det af kirken, der kan retfærdiggøre dens eksistens?
  
 Birgitte Rosager Møldrup, Kollerup Kirke

Diakoni på landet

 
"Kirkens klokker ringer ikke længere alene for en landbokultur, men må i dag nå ud til en langt bredere og mere broget befolknings-gruppe. Det faktum vil alt andet lige have betydning for den måde, diakonien gribes an på i landsognene."
 
 
 
 
Hvad er diakoni på landet?
Hvilke konkrete erfaringer er der med diakoni i landdistrikterne?
Hvordan kan frivillighed spille sammen med den kirkelige indsats?
 
 
Rapporten ‘Kirken på landet og de sociale udfordringer’ er blevet til i samarbejde mellem Grundtvigsk Forum og en arbejdsgruppe bestående af: Birger Nygaard, sekretariatsleder ved Folkekirkens Mellemkirkelige Råd. Birgitte Stoklund Larsen, daværende leder af Grundtvig-Akademiet. Birgitte Rosager Møldrup, sognepræst i Kollerup og Vindelev Kirker. Holger Villadsen, provst emeritus.
 
_______________________________________________________________
 
 
 
Læs pjece om diakoni på landet. Pjecen er i trykken, vi oplyser snarest om muligheden for at rekvirere den.
 
Millioner til kirken på landet
 
 
Omkring halvdelen af landets sogne har mindre end 1000 indbyggere. Nogle steder går det rigtig godt, men mange af disse sogne er også ramt af alt det, der i øvrigt rammer udkantsdanmark, fraflytning, faldende huspriser etc.
 
Kirken på landet får nu en helt håndfast håndsrækning, idet Kirkeministeriet har bevilliget 3,9 millioner kroner til Folkekirkens Udviklings- og Videnscenter.
Bevillingen skal bl.a. bruges til en 4-årig projektansættelse med særligt fokus på kirkens rolle på landet.
 
Det er i bevillingen indskærpet, at pengene skal bidrage til at ”sikre koordination, prioritering og analytisk skærpelse af folkekirkens beredskab og arbejde med Kirken på landet”.
 
Bevillingen er bl.a. et resultat af arbejdet med ”Kirken på landet” i den gruppe, der blev nedsat i 2012 på initiativ af Grundtvigsk Forum, Lolland-Falster Stift og Folkekirkens Udviklings- og Videnscenter.
 

 Dansk Kirketidende, april 2015
______________________________________________________________
 
 
 
 
 

Stenvad Kirke, Wikimedia
Stenvad er en landsby på Djursland med 305 indbyggere.
KIRKEN PÅ LANDET afholdt konference 20.-22. marts 2014
 
Marianne Jelved på konferencen om Kirken på landet, marts 2014, foto: Marie Hedegaard Thomsen.
 
 
Kirken på landet skal have et løft, Birgitte Møldrup og Merethe Jørgensen,
Dansk Kirketidende nr. 4, 2014
 
Landpræster skal specialisere sig, Folkekirken.dk skrev om konferencen i Løgumkloster
 
”Det kan godt lade sig gøre at forandre, det vil jeg gerne slå fast med 7-tommersøm”. Sådan lød det fra kultur- og kirkeminister Marianne Jelved (Radikale), da hun talte på konferencen om kirken på landet, der blev afholdt i Løgumkloster den 20.-22 marts 2014.
 
”Det er vigtigt at holde fast i de fællesskabsskabende institutioner for at skabe et stærkt civilsamfund”, sagde ministeren og påpegede, at kulturinstitutioner – herunder kirken – kan være med til at skabe identitet og forandringer i et lokalområde.

Hvordan udvikler man kirken på landet? Det var afsættet for konferencen, hvor der bl.a. blev sat fokus på kirken som en del af lokalsamfundet, på gudstjenestefrekvens og på kirken og den sociale nød. Foredrag og workshops gav basis for det fremtidige arbejde med etablering af et netværk for kirker på landet, nyhedsbrev, udviklingsarbejde imellem sogne- og organisationsdiakoni samt udforskning og teologisk bearbejdning af samspillet mellem kirke og lokalsamfund.

Konferencen i Løgumkloster var arrangeret af arbejdsgruppen ”Kirken på landet”, som er etableret i et samarbejde mellem Grundtvigsk Forum, Lolland-Falster Stift og Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster.
 
På konferencen blev afholdt workshops om kirken som del af lokalsamfundet, om diakoni på landet og om undervisning.
Mere om Kirken på landet
 
Folder om Kirken på landet til print
 
 
Kirken på landet, Birgitte Stoklund Larsens kommentar i Set herfra, Dansk Kirketidende nr. 4, 2014
 
”Kirken på landet er værd at satse på” – kommentar af Birgitte Møldrup og Birgitte Stoklund Larsen, Kristeligt Dagblad, 22.3.2014
 
Birgitte Møldrup om kirken på landet i Dansk Kirketidende nr. 3, 2013: Kirken på landet har en fremtid - hvis vi tør
 
Få nyhedsbrev om arbejdet i Kirken på landet:
 
Kontakt arbejdsgruppen Kirken på landet:
 
 
Seminar i efteråret
Det er arbejdsgruppens plan at arrangere endags-seminarer i efteråret 2014, hvor alle interesserede kan deltage. Er man i øvrigt interesseret i arbejdsgruppens arbejde kan man tilmelde sig nyhedsbrevet.
 
Pilotprojekt
Arbejdsgruppen KIRKEN PÅ LANDET fik i november 2013 penge fra Grundtvigsk Forum til et pilotprojekt, der skal varetages af Janna Egholm, Center for SamtidsReligion ved Århus Universitet. Hun skal lave forarbejdet til en større kvalitativ undersøgelse af de funktioner, både de manifeste og latente – altså de åbenlyse og skjulte funktioner, som kirken på landet har i menneskers liv.
   
 
Foto: Ole Risbjerg
  
 
 Historien bag Kirken på landet
 
I 2012 nedsatte initiativtagerne
Eberhard Harbsmeier, tidl. rektor TPC, Løgumkloster, biskop Steen Skovsgaard, Lolland-Falster Stift og akademileder Birgitte Stoklund Larsen, Grundtvigsk Forum en arbejdsgruppe til at se nærmere på kirken på landet.
 
Arbejdsgruppen tog udgangspunkt i spørgsmålet: Hvorfor skal der overhovedet være en kirke på landet? Og hvilke opgaver kan kirken på landet fralægge eller påtage sig, nedtone eller eksponere?
 
Der var enighed i Arbejdsgruppen om, at der er brug for kirken på landet. Måske i en anden grad – det vil vise sig, men helt sikkert også på en anden måde. ”Begrebet ”kirke” dækker over en forsamling af mennesker og ikke en bygning. Og den skal derfor ikke reduceres til at repræsentere en tryghed, alene fordi den bliver stående.
 
Gruppen satte sig tre foreløbige mål:
1. En konference i marts 2014 - afholdt 20.-22. marts 2014 i Løgumkloster, se øverst på siden. Se programmet her
2. Overveje at etablere et netværk for kirkerne på landet
3. Lave en undersøgelse af kirken på landet
 
Arbejdsgruppen bag Kirken på landet:
Holger Villadsen, tidl. provst på Lolland, Søndre Provsti
Christina Rygaard Kristiansen, sognepræst Tingsted, Falster
Marie Hedegaard Thomsen, Ph.d. Aarhus Universitet.
Merethe Jørgensen, sognepræst Åstrup og Vester Starup
Mogens Hess, Menighedsrådsmedlem, Horbelev, Falster
Gustav Gerstrøm, menighedsrådsmedlem Hvejsel-Ildved.
Birger Nygaard, Folkekirkens Mission
Birgitte Rosager Møldrup, sognepræst i Kollerup og Vindelev og tovholder på projektet 
 
Lignende projekter:
 

Hvordan spiller kirke- og foreningsliv sammen i danske landsogne?

 
Et samarbejde mellem Malt Provsti, Center for Landdistriktsforskning på SDU. Provst Hasse Jørgensen, Malt Provsti, repræsentanter fra Landdistrikternes Fællesråd og CLF har dannet en projektgruppe. Parterne skal undersøge, hvilket samarbejde der findes i dag mellem menighedsråd og lokale foreninger i Vejen Kommune, og hvilke fremtidige muligheder for samarbejde som medlemmerne af disse menighedsråd og lokale foreninger kan forestille sig.
 
Læs pilotundersøgelse om kirke- og foreningsliv i Malt Provsti.
 
 
 
 
 
Litteratur og ressourcer - Kirken på landet:
 
Den evangeliske kirke i Tyskland: Kirche in der Fläche
 
Church of England: Arthur Rank Centre - Supporting Rural Communities and Churches: Are you involved in a rural church?
 
Liste over Online Resources for Rural Churches, Arthur Rank Centre
 
Merethe Jørgensen: Folkekirkens fremtid på landet – udvikling eller afvikling? Artikel i bogen ”Livsvilkår og udviklingsmuligheder på landet: Viden, cases, teorier” (Syddansk Universitetsforlag 2013).
 
Hasse N. Jørgensen: I England arbejder de faktisk med landsognet. Artikel i Dansk Kirketidende nr. 3, 2014
 
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk