Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

 

 

Reformation - nedtælling til 2017

 

 
Reformation 2017
 
Grundtvig holdt hvert år en tale i Vartov til Luthers minde på reformationsdagen den 31. oktober. Som nedtælling til 500-året for reformationen i 2017 er en af Grundtvigs taler hvert år blevet genopført i Vartov på denne dag siden 2012.
 
I 2017 er nedtællingen slut, og for sidste gang genopføres en tale, nemlig Grundtvigs tale fra 1857.
 
 
Læs Grundtvigs reformationstaler, også den fra 1857,hvor Grundtvig ligner Luther ved "Morgen-Hanen i Guds Hus,
der med levende Røst og med kjække Vinge-Slag vakte de
sovende Discipler ved Solens Opgang ..."
 
Læs nogle af Grundtvigs reformationstaler som de ser ud første gang de trykkes i Kirkelige Leilighedstaler i 1877.
 
Køb bogen med reformationstaler fra Vartov. Læs Per Øhrgaards, Marianne Christiansens og de øvriges replikker til Grundtvigs taler

 

 
Sted: Vartov Kirke, Farvergade 27, 1463 København K
Fri entré
Arrangører: Vartov Valgmenighed og Grundtvig-Akademiet
 
MORGENREPLIK TIL LUTHER OG GRUNDTVIG
 
Ved professor i idéhistorie Hans-Jørgen Schanz

Tirsdag den 31. oktober 2017 kl. 08.30 - 09.30 i Vartov Kirke
 
Professor i idéhistorie Hans Jørgen Schanz giver et moderne perspektiv på talen og organist Inge Bønnerup spiller et postludium af Bach
 
 

 
Historien bag Reformationsdagen i Vartov - Luther med Grundtvig-filter!
 
 

Den 31. oktober 2017 er det 500 år siden, Martin Luther slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg. I Vartov har vi genoptaget traditionen med markering af reformationsdagen, mens vi tæller ned til 500-året.
 
31. oktober markeres som reformationsdag, fordi det ifølge traditionen var den dag, Martin Luther slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg og dermed satte den protestantiske reformation i gang.
 
Fra begyndelsen af 1820’erne til midt i 1930’erne blev dagen markeret i Vartov med afsyngelsen af en mindesang for Luther og en tale af præsten. I mange år var det N.F.S. Grundtvig, der som præst i Vartov holdt talen.
Mindesangen for Luther var resultat af en konkurrence, en trådfabrikantenke, Madam Quist lod udskrive, ligesom hun indstiftede et legat, hvorfra renterne skulle gå til fejringen af reformationsdagen i Vartov.
 
Sangen er gået i glemmebogen, så 2012 i Vartov blev sunget Luthers salme ”Nu fryde sig hver kristen mand / og springe højt af glæde”, som er gendigtet af Grundtvig, der bl.a. tilføjede højdespringet i salmens anden linje – måske et meget godt udtryk for, at vi i Danmark har Luther med Grundtvig-filter.
 
 
 
 
 
 
Reformationsdag 2012-2016
 
 
 
 
I 2016 er det Grundtvigs reformationstale fra 1847, der genopføres af retoriker Thore Keitum Fisker. Debatredaktør på Politiken Christoffer Emil Bruun giver et moderne perspektiv på talen.

Arrangør: Vartov Valgmenighed og Grundtvig-Akademiet
Sted: Vartov, Farvergade 27, 1463 København K
Deltagelse er gratis.
 
Arrangementet begynder og slutter med fællessang.
 
 
 

Debatredaktør Christoffer Emil Bruun om Grundtvig og reformationen
Mandag den 31. oktober 2016 kl. 17-18.30

 
Reformationstalen holdes af kronikredaktør Christoffer Emil Bruun
 
Reformationsdag 2015, lørdag den 31. oktober
med biskop Marianne Christiansen
 
I en årrække holdt Grundtvig reformationstaler i Vartov til Martin Luthers minde. Den tradition er nu genoptaget mens vi tæller ned til reformationsjubilæet den 31. oktober 2017 hvor det vil være 500 år siden Luther slog sine teser op på døren til Slotskirken i Wittenberg.

Lørdag den 31. oktober holder biskop Marianne Christiansen en aktuel reformationstale på baggrund af en af Grundtvigs taler som fremføres af stud.theol. Rasmus Jensen. Vi synger en Luther-salme og Vartov Kirkes organist Inge Bønnerup spiller Bach.

Der er fri adgang til arrangementet som finder sted i Vartov Kirke, Farvergade 27, København K fra kl. 16 og slutter kl. 17.15.
 
 
 
Marianne Christiansen, foto: Henning Nielsen
 
Reformationsdag 2014 fredag den 31. oktober
Reformationstale i Vartov ved Per Øhrgaard
 
Der er fri adgang til arrangementet som finder sted i Vartovs Store Sal fra kl. 15 og slutter kl. 16.15. Arrangør: Grundtvig-Akademiet i samarbejde med Vartov Valgmenighed
 
 
 
 
 
 
I en årrække holdt Grundtvig reformationstaler i Vartov til Martin Luthers minde.
 
Den tradition er nu genoptaget mens vi tæller ned til reformationsjubilæet den 31. oktober 2017 hvor det vil være 500 år siden Luther slog sine teser op på døren til Slotskirken i Wittenberg.
 
Fredag den 31. oktober kl. 15 holder professor dr.phil. Per Øhrgaard en reformationstale som på baggrund af Grundtvigs tale fra 1864 vil dreje sig om vores nutidige forvaltning af sprog, frihed, oplysning.
Forinden genopføres Grundtvigs tale af Rasmus Jensen, og Cæcilie Grønkjær Tagmose runder af med at spille mazurkaer af Chopin og Scriabin.
 
 
 
 
Reformationsdag 2013 den 31. oktober kl. 19-20 i Vartov Kirke
 
I sin tale på reformationsdagen i 1848 sagde Grundtvig bl.a. " ...Thi han (Morten Luther) var i Sandhed en stor Mand, ej blot mellem sine Landsmænd og samtidige, men i Sammenligning med Mængden i alle Lande og til alle Tider; thi han var ikke blot hvad vi kalder en hel Mand, men saa nær som faa af Adams naturlige Sønner ved at være et h e l t  M e n n e s k e... , og der staar atter skrevet om den mageløse Menneske-Søn, Vorherre Jesus Kristus, at ham var og er aldrig Mand uden Kvinde eller Kvinde uden Mand, saa han var og er et helt Menneske".
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Grundtvigs tale fra reformationsdagen i 1848 blev fremført af stud.mag. Rasmus Jensen.
Redaktør og akademileder Birgitte Stoklund Larsen leverede en moderne replik til Luther, hvori hun bl.a. sagde: "Grundtvig taler om Luther, der er "så nær som få af Adams naturlige sønner ved at være et helt menneske...Når Grundtvig siger "et helt menneske", så mener han altså noget helt andet, end når vi siger "det hele menneske".
 
Det musikalske indslag stod organist ved Vartov kirke Inge Bønnerup for med værker af Johann Gottfried Walther og Johann Sebastian Bach.
 
 
 
 
 
Reformationsdag 2012 - nedtælling til 2017 blev genoptaget i Vartov første gang i 2012.
 
I sin tale på reformationsdagen i 1842 siger Grundtvig bl.a., at han ikke hører til dem, der mener, at vi skal ”stå stille ved hvad Morten Luther gjorde for 300 år siden, thi kun Døden står stille, Livet er altid i Bevægelse… jeg vil ikke stå stille med nogen Grav, ikke selv ved Herrens, og mange siger derfor om mig, at jeg er ingen ægte Lutheraner, og der er kun tre navne jeg vil trættes om, det er. Menneske, kristen og Dannemand…”.
 
Grundtvigs tale fra reformationsdagen i 1842 blev i 2012 genopført af skuespiller Christian Steffensen. Valgmenighedspræst Niels Grønkjær leverede en moderne replik til Luther, hvor han bl.a. kritiserede det moderne kompetencebegreb. Og det musikalske indslag blev leveret af Copenhagen Piano Quartet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fra reformationsdagen 2012. Foto: Rebecca Rudd.
 
 
 

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk