Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminarVartov søger aftenvagter
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Studiekreds om Ole Sarvig og poetisk teologi

 
                                                    
 
Poetisk teologi - Fem eftermiddage om
 
Ole Sarvigs forfatterskab
 
 
Tirsdage fra kl. 16-18 på Vartov, Farvergade 27,
1463 København K
 
Underviser: Julie Damlund
 


Forårets studiekreds vil beskæftige sig med Ole Sarvigs forfatterskab fra et teologisk udgangspunkt. Hensigten er at afsøge, dels hvad det teologiske udgangspunkt kan bibringe læsningen af Ole Sarvig, dels hvad Ole Sarvigs forfatterskab kan bibringe teologien.


Undervejs vil studiekredsen blandt andet beskæftige sig med forholdet hos Sarvig mellem indre og ydre erkendelse. Altså at der er et stof (sansninger, erfaringer, tradition og historie), men at en vigtig drivkraft kommer et andet sted fra. ”Visse oplevelser” kalder Sarvig det, Grundtvig ville måske sige Helligånden.

 

13. marts kl. 16-18: Bibelske billeder hos Ole Sarvig
Ole Sarvigs forhold til Bibelen og traditionen. Tekster: Jeghuset (digtsamling), Fra Kingos verden (Essay)


27. marts kl. 16-18: Indre og ydre erkendelse
Sarvig og mystikken. Tekster: Året, Vejens mysterium, (digte) Havet under mit vindue (Roman), Limbo (Roman), Evangeliernes Billeder.

 
24. april kl. 16-18: Dåb og forvandling
Sarvigs kristologi. Tekster: Kristusstenen, Kristus i kornet, Nattens Kirke. Frostsalme.
 
8. maj kl. 16-18: Mennesket og verden
Sarvigs kulturpessimisme og civilisationskritik. Tekster: Salmer og begyndelser til 80’erne. Stedet, som ikke er (essay), De rejsende (roman)
 
22. maj kl. 16-18: Sarvig i sin tid – og vores
Sarvig som ”krisens digter”. Udblik til andre digtere, der bekender sig til kristendommen. Afslutning og opsamling.


 

Angivelsen af tekstmaterialet er med forbehold for ændringer. Materialet tilsendes deltagerne i god tid, romanerne læses i uddrag.

 

Tilmelding: Senest den 26. februar til Julie Damlund på 
 

 
Program til print
 
 
 
Ole Sarvig, Gyldendals Billedbibliotek
 
 
Ole Sarvig er optaget i litteraturkanonen som vores store modernistiske digter. Sarvig beskrev sig selv som ”et religiøst menneske” og kaldte også, lidt nødtvunget, sin religiøsitet for kristendom.
 
For Ole Sarvig kom det litterære arbejde, i sansning og skrift, altid i første række. Han skrev sig både ind i og ud af Bibelens billeder, og det skabende arbejde med Bibelens billeder blev i sig selv en vej til erkendelse.

 

 

Julie Damlund er cand.theol. fra Københavns Universitet og sognepræst i Aldersro-Lundehus pastorat på Østerbro i København. Hun har tidligere beskæftiget sig med krydsfeltet mellem teologi, litteratur og musik i studier af Luther, Kingo og Grundtvig, Schütz, J.S. Bach og Nietzsche, sideløbende med diplomuddannelsen i orgel og kirkemusik fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.
 
Julie Damlund har skrevet flere artikler om Ole Sarvigs forfatterskab.

Det er gratis at deltage i studiekredsen, fordi den indgår som ”værksted” i et større arbejde med Ole Sarvigs forfatterskab, som forventes at udkomme som bog på et senere tidspunkt. 
 
 
Kontakt akademileder Ingrid Ank for nærmere information: ia@vartov.dk eller Julie Damlund: jbd@km.dk


 
 
 
 
 
 
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk