Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

En lok af Grundtvigs hår

 
En lok af den gamle
 

Vidste du, at Grundtvigs dengang 12-årige datter Asta - eller var det mon Grundtvigs hustru, fru Asta? De lærde skændes om hvem der reelt førte saksen! – klippede en lok af Grundtvigs hår, da han var død?
 
 
Lokken blev foræret til Louise Skrike (1842-1935), som var fru Asta Grundtvigs gode veninde. Både fru Asta og Louise Skrike havde stort engagement i det grundtvigske og var velorienterede i det politiske liv. De drog ofte sammen ind på Christiansborg og fulgte fra damelogen med i debatterne. Skrike beretter hvordan der er forskel på, hvem man helst gider høre på i salen: når Hørup og Holstein-Ledreborg taler, bliver folk i salen og lytter. Berg, der er en stor mand med kraftig røst, er alt for omstændelig, mens den kleine Høgsbro har en sjælden smuk stemme, blød og dannet, så man nødig går glip af et eneste ord.
 
 
En lok af Grundtvigs hår. Den fik Louise Skrike, forstander på Rødkilde og medgrundlægger af friskolen i Vrå. Hårlokken opbevares i denne medaljon og tilhører nu Else Larsen, Tornby. Else Larsen er barnebarn af højskoleforstander og valgmenighedspræst Jens Bertelsen. Fotografi Lars Thorkild Bjørn.
 
 
Efter Grundtvigs død mente Skrike at det grundtvigske rørte mere på sig ude blandt bønderne. Hun drog til Vendsyssel, byggede hus og startede skole i sit hjem. Skolen blev i 1905 til Vraa Friskole. Skrike underviste på skolen sammen med lærerne fra Vraa Højskole. Højskolens forstander, Jens Bertelsen, blev også friskolens leder. Vraa Friskole fik ikke nogen lang historie, den ophørte allerede i 1924. Selvom friskolen var grundtvigsk og dermed eksamensfri, så var det en skole med en mere videregående undervisning end friskoler flest og mange af eleverne tog mellemskoleeksamen som privatister og kom i gymnasiet.
 

Louise Skrike underviste valgmenighedspræst Jens Bertelsens børn, først i sit eget hjem, senere på Vraa Friskole, som hun var med til at oprette. Erfaring med børneundervisning havde hun fra Grundtvigs hjem, hvor hun holdt skole for datteren Asta og fru Grundtvigs børn af første ægteskab. Fotografisk gengivelse ved Lars Thorkild Bjørn.
 
 
I Louise Skrikes erindringer kan man også læse om hendes højskoleophold på Askov:
 
Året er 1872, Skrike er en meget forkælet 30-årig dame og hendes mor har sine kvaler med hvordan det skal gå, når datteren selv skal rede sin seng på Askov.
 
Det klarer Louise dog fint, efter egen mening. Hun låner en krølhårsmadras til at lægge ovenpå den halmseng de øvrige elever må nøjes med, og bliver ikke videre generet af musene der piler rundt i halmen.
 
Det går knap så elegant med at vaske gulv. Louise fortæller efter tilbagekomsten alt om opholdet til Grundtvig og fortæller om hendes gode kammeratskab med de andre piger, der var så flinke at vaske gulvet for hende. ”Det skulde De have vist dem, at De selv kunne gøre”, brummer Grundtvig. Men, skriver Louise Skrike, det må man undskylde Grundtvig, mænd kender jo ikke til kvindebestilling, men tror bare at den slags arbejde gør sig selv …
 
 
 
www.grundtvig.dk - Grundtvig-Biblioteket
 
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk