Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Grundtvig og damerne - Grundtvig får det sidste ord

 
Da Grundtvig boede i lejligheden på Vimmelskaftet blev den norske teolog H. Brun indbudt til the og smørrebrød.
 
Brun fortæller at der ved bordenden sammen med Grundtvig sad en sørgeklædt kvinde, som Grundtvig behandlede med stor opmærksomhed.
 
Talen i selskabet faldt efterhånden på kvinder. Grundtvig fortalte om dengang han var i England og kom til at sidde og tale fornøjeligt med en ung kvinde efter en god middag. Værten kom forbi og udfrittede dem spøgende om, hvad de mon havde at tale så meget om? Jamen, svarede den uge dame og plirrede med øjnene: Vi kan tale om alle ting! – og det er sandt, fortsætter Grundtvig i Vimmelskaftet: Med damerne kan man tale om alle ting. Men med herrerne kan man kun tale om det, de har studeret og grundigt sat sig ind i. Kvinder tilegner sig ganske anderledes ligetil med hjertet.
 
Og sådan fortsatte Grundtvig med at tale videre om kvinden som udtryk for menneskenaturen, indtil det blev for meget for svigersønnen, P. O. Boisen, som afbrød med en bemærkning om at det jo klingede meget kønt … Ja, svarede Grundtvig, men det er også sandt!
 
Det er en mand, der kan tale! - sagde Boisen med et glimt i øjet til Brun, da de rejste sig fra bordet.
 
 
 
Den lille erindring kan læses i bogen ”Grundtvigs erindringer og erindringer om Grundtvig”, udvalg ved Steen Johansen og Henning Høirup, Reitzels, 1983.
 
Eller hos Brun selv, som har beskrevet sit møde med Grundtvig i ”Biskop N.F.S. Grundtvigs levnetsløb”, 2. bd., s. 300f. Her overvejer Brun også om ikke det var værd at nedskrive bordtalerne hos Nordens Kirkehøvding …
Grundtvig kigger ud af vinduet i Vimmelskaftet, øverst til højre. I kælderen var der vinhandel, på førstesalen boede en urtekræmmer (købmand).
I marts 1848 passerede folketoget på vej til Christiansborg. I oktober samme år gjorde norske H. Brun København og fik også lejlighed til at besøge Grundtvig.
 
 
Familien Grundtvig flyttede til Vimmelskaftet da Grundtvig i 1839 fik ansættelse i Vartov Kirke. I 1850 skulle udlejeren selv bruge lejemålet og Lise måtte finde en ny lejlighed. Grundtvig ville bo i nærheden af Vartov Kirke, og med hjælp fra Marie Toft lykkedes det af få lejlighed i Løngangsstræde 171. Lise var ikke helt tilfreds. Stuerne var mindre end i Vimmelskaftet og der var ikke plads til Grundtvigs bogsamling. Den blev midlertidigt opmagasineret i den gamle lejlighed. Grundtvig uden bøger gik naturligvis ikke i længden og allerede efter et par måneder kigger Lise igen efter et nyt sted at flytte hen. Det bliver i Stormgade, hvor alt til Lises fortvivlelse er under ombygning, og til en pris af 500 rigsbankdaler - du kan tro her har jo været meget at betænke sig på! - skriver Lise til sønnen Johan.
 
 
www.grundtvig.dk  -  Grundtvig-Biblioteket
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk