Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Nyt fra forlaget Vartov

Reformation. Taler fra Vartov
Af Birgitte Stoklund Larsen og Niels Grønkjær (red.)
 
Reformation er fortsat bevægelse
Reformation er i sit væsen en fortsat bevægelse. N.F.S. Grundtvig gentog ikke blot, hvad Luther har sagt, men fortolkede hans tanker ind i sin egen tid. Heller ikke vi kan gentage, hvad Grundtvig eller Luther har sagt. Vi må gentilegne os deres tanker i en kritisk samtale.

Frem til 500-året for reformationen i 2017 har seks talere derfor fået til opgave at forholde sig til både Luther, Grundtvig og vores egen nutid. Talerne er siden 2012 holdt i Vartov i København, hvor Grundtvig i sin tid var præst og selv i en årrække holdt reformationstaler.

Bidragyderne er:
Christoffer Emil Bruun, Marianne Christiansen, N.F.S. Grundtvig, Niels Grønkjær, Per Øhrgaard, Birgitte Stoklund Larsen og Hans-Jørgen Schanz
 
”Det er ikke bare muligt, men helt logisk både at abonnere på Gud og på Politiken. Og det er fra den position, at der kommer ny konstruktiv samfundskritik” Christoffer Emil Bruun. Citat fra bogen
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Denne ene sommer
Af Jørgen I. Jensen
 
Nyaars-Morgen sender lyssignaler rundt i hele Grundtvigs samtid og livshistorie. Lige fra hans barneår i Udby præstegård, til han over 75 år senere er ved at komme sig ude på Frederiksdal efter sit værste sindssygeanfald i 1867.

Men digtet er ikke blot udtryk for en lineær bevægelse eller biografisk historie. Digtet indeholder flere perspektiver, hvoraf flere kommer bag på digteren selv. Det sker blandt andet ved, at flere personer optræder som digtets ”jeg”.

Et yderligere perspektiv er Jørgen I. Jensens fremhævelse af sonateformen, som vi finder i den klassiske musik. Her er tale om en musikalsk eller formel indfaldsvej til Grundtvigs store digt Nyaars-Morgen, der kan lede tanken hen på noget langt fra grundtvigsk. Men man kommer dog ikke uden om, at hvis man i et så omfattende digt som Nyaars-Morgen finder og erfarer en særlig grundform, så har man en særlig indgangsvinkel til digtet og Grundtvig.
Det er denne særlige tilgang Jørgen I. Jensen forsøger i Denne ene sommer.
 
Jørgen I. Jensen: Denne ene sommer
Forlaget Vartov i samarbejde med Grundtvig Centeret
174 sider Kr. 198,-
Ekspedition:

Forlaget Eksistensen
http://www.eksistensen.dk/ eller her på siden:
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk