Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Liselund

 

Liselund blev bygget for 200 år siden som lystgård ved Antvorskov slot, Slagelse. I 1908 købte frimenighedspræst Niels Dael gården for at oprette en skole, der kunne være 'et brændpunkt for de kirkelige tanker', en slags kirkelig folkehøjskole.


I januar 1909 afholdtes det første 14 dages Vintermøde. Dagene fulgte et fast mønster, formiddag: andagt og bibeltime, eftermiddag: foredrag om forskellige kulturelle emner, aften: drøftelser, sangtime. Grundtvigske præster og højskolefolk, politikere og forskere var talere. I august 1909 blev der med lige så stor tilslutning indbudt til Sommermøde. Der har været holdt vinter- og sommermøder lige siden, kun afbrudt af 2. verdenskrig.


I vinteren 1911-12 blev Niels Daels menighedsskolen en realitet. Hans tanke var, at menigheden ikke blot skulle sidde i kirken og lytte til præsten – menigheden skulle sætte sig ind i emner som bibelen, salmer, kirkehistorie mm. Skolen fortsatte sit virke med fire måneders vinterundervisning frem til begyndelsen af 2. Verdenskrig.
 
Amelie og Niels Dael oprettede Liselundfondet, som efter Niels Dales død i 1951 overtog ledelsen af Liselund.
 
Liselund syd for Slagelse - grundtvigsk mødested gennem 100 år

Fra midten af 1950’erne har andre (kirkelige) institutioner afholdt kurser på Liselund. Men der er også føjet flere møder til, som Liselund selv indbyder til: Liselundkonvent for emerituspræster og Liselundseminar for unge præster og teologi- og humaniorastuderende. Fra 2010 inviteres til et almindeligt præstekonvent.


Vibeke Hein, f. 1953, mag.art. i nordisk filologi, forstander 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk