Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle

 

Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle ligger, hvor to vandløb (Storå og Lilleå) mødes før udløb i Nissum Fjord. Her krydses også Skærum Mølles historie og Folkeuniversitetets historie.

Niels Villemoes, som i 1905 købte Skærum Mølle og den tilhørende landbrugsbedrift, havde gået på højskole, og den grundtvigske højskoleånd prægede stedet i både hans og de efterfølgende ejere Laurits Villemoes (1883-1970) og Anna Elise Villemoes (1927-2008) tid.

I 1986 stiftedes som selvejende institution Fonden for Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle for at oprette og drive Skærum Mølle som udviklingscenter for folkelig og åben universitetsundervisning og fremme idéen om Folkeuniversitetet som bindeled mellem videnskab, kunst og Folkeuniversitetstanken med inspiration fra England (”university extension”) slog ned i Danmark 1898.

Fra Københavns Universitet bredte tanken sig ud over landet. Folkeuniversitetsudvalgets første formand var professor Kr. Erslev (kendt fra kritisk historieskrivning), og fokus var først og fremmest på videnskabelig formidling.
 
Skærum Mølles historie går tilbage til middelalderen, og stedet har i tidens løb hørt under både Tvis Kloster og herregården Nørre Vosborg.
 
Folkeuniversitetets arbejde er brydning og frugtbart samspil imellem to åndelige strømninger: Kulturradikalismen (Brandes) og den folkelige oplysningstanke(Grundtvig). Et mødested imellem ”Universitet og Folk”, et bindeled imellem ”Videnskab, kunst og samfund”.

Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle (stiftet i 1986) bygger på disse strømninger, eksemplificeret igennem én af centerets bygninger ”Huset for sten og stjerner”, skabt af kunstneren og videnskabsmanden (geologi) Per Kirkeby. Centeret værdsætter livserfaring, som mødes med yngre kræfter, bl.a. i form af centerets samarbejde med ”Studenterkredsen” (Vartov) og i de grundtvigske kredses brug af Skærum Mølle som samlingssted. Der samarbejdes med Vartov, Liselund, Tårnborgm.fl. i en akse, hvor kulturelle strømninger udmøntes som inspiration til folkeligt arbejde.

Til centeret er føjet international dimension igennem et såkaldt ”Erica Simon-institut” (fransk-skandinavisk oplysningsarbejde) og Martin Buber-huset” (jødisk-palæstinensisk dialog).

Gudrun Aspel, f. 1934, cand.psyk., bestyrelsesformand for Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk