Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Grundtvig i dag

 

I dag er Grundtvig mange steder. Ikke mindst i skoleverdenen, i folkekirken og i det politiske liv. Ikke sådan at man har store billeder hængende af ham eller bekender sig til hans tanker i et og alt. Grundtvig er der mere som en skjult indflydelse, ”en baggrundsstråling”.

Nogle har også omtalt arven fra Grundtvig som ”en vandåre”, der løber dybt nede under dansk kultur, og som vander de mest forskellige steder. Andre har talt om Grundtvig som ”en hovedhjørnesten”, ”en surdej” eller ”et oliefyr”, der står og brummer nede i kælderen. Alt sammen billeder eller metaforer, der understreger, at Grundtvig har påvirket og stadig påvirker os på et væld af måder, der ikke altid er lige lette at påvise direkte.

På Grundtvigs egen tid og i mange år efter hans død omtalte Grundtvigs tilhængere sig som ”Grundtvigianere”. I dag kan man højst svinge sig op til at være ”grundtvigsk”. Den siddende biskop i København har ligefrem omtalt sig selv som ”skabsgrundtvigianer”.

Grundtvigs bredspektrede indflydelse kan selvfølgelig forklares med, at han både var præst, pædagog, politiker og poet, og at der på den måde var lidt for enhver smag. Nogle var til hans skoletanker, andre til hans salmer og teologi osv. Og sådan er det lidt stadigvæk. Desuden er der færre og færre af os, der har rod et enkelt sted eller i en enkelt anskuelse. Som moderne mennesker har vi nærmest trevlerødder. Og dér er Grundtvig altså også leveringsdygtig.

Én ting er sikkert. Hvor der to eller tre grundtvigianere eller grundtvigske til stede, kan de meget let komme op at skændes om, hvad Grundtvig ville sige, hvis han levede i dag.

Henrik Wigh-Poulsen, f. 1959, cand.theol., ph.d, domprovst i Odense
Der er noget i luften. Uanset om de kender Grundtvig eller ej, bliver alle danskere påvirket af den grundtvigske baggrundsstråling (foto: iStock).


  

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk