Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

I Grundtvigs fodspor

 

Grundtvigs salmetekster om ”sorten muld og stubbene de golde” eller ”morgen i maj, når det grønnes” leder tankerne hen på en del af hans liv langt ude på landet. Barneårene i Sydsjælland, drengeårene på den jyske hede, studietiden i Århus og de første erhvervsaktive år på Langeland medførte et udpræget kendskab til mangfoldigheden i forskellige dele af Danmark.


Men Grundtvig blev senere et udpræget bymenneske. Han skiftede bopæl ikke mindre end 16 gange, efter at han havde stiftet familie som 34-årig. Godt og vel hvert tredje år kørte flyttevognen med hele Grundtvigs store bibliotek og familiens bohave til en ny lejlighed i hovedstaden. Der er ingen af hans fem børn, der er født på samme adresse.


Med 63 år af sit liv i hovedstaden, kan man vel kalde ham ”ærkekøbenhavner”.


Det er derfor interessant at finde frem til de steder, hvor Grundtvig har boet, idet knap halvdelen af husene står der endnu. Man kan vandre rundt i det indre København og hele tiden gå i hans fodspor, enten mellem hans boliger eller til de steder, hvor han havde sit virke som præst, foredragsholder eller rigsdagsmand.

Grundtvigs Mindestuer på barndomshjemmet Udby Præstegård (foto: Henning Nielsen).
 
 

Desuden rejste han en del ud i landet til møder, besøg og rekreation hos venner og familie, og som folketingskandidat besøgte han sine valgkredse i Præstø, Skælskør og Kerteminde.

Fem gange foretog han rejser til udlandet. Han var i England hver sommer i årene 1829-31. Helt til Skotland nåede han i forbindelse med det sidste Englandsbesøg i 1843. Desuden gæstede han Norge i 10 dage omkring pinsen 1851.

Se de adresser Grundtvig har boet på her.  
Læs om steder med tilknytning til Grundtvig - Grundtvig i sommerlandet
Gå med lektor Jes Fabricius Møller I Grundtvigs fodspor
Lars Thorkild Bjørn, f. 1934, højskolelærer i Norge og Danmark. Multimedie-fortæller om Grundtvig.


 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk