Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Efterskolerne

De første efterskoler (opr. fortsættelsesskoler) blev oprettet efter Grundtvigs død, men mange af dem med henvisning til hans pædagogiske tanker. Efterskolen er en særlig dansk skoleform for unge mellem 14 og 18 år, og ligesom højskoler for unge over 18 år var målet med undervisningen en udvikling af elevernes almendannelse. Den første grundtvigsk inspirerede efterskole blev oprettet i Galtrup på Mors i 1879 af Anders Povlsen Dal, der i 12 år havde været Christen Kolds medlærer ved friskolen i Dalby på Fyn.

Den grundtvigske bevægelses interesse for folkeoplysning inspirerede kredse af forældre til at oprette efterskoler, hvor eleverne kunne få suppleret de syv års undervisningspligt. Forældrekredsen ansatte dernæst et forstanderpar, som var indstillet på at udvikle en fri undervisning uden statslig fastlagt fagkreds, pensum, prøver og eksamen. I 1942, da den første lovgivning vedrørende efterskoler blev vedtaget, var der i Danmark 58 efterskoler, hvor omkring halvdelen bekendte sig til den grundtvig-koldske linje. I undervisningen blev der lagt vægt på fortælling og samtale suppleret med praktisk fag, og dermed en vekselvirkning mellem håndens og åndens arbejde.

Efter 2. Verdenskrig voksede interessen for efterskoleundervisningen, også efter den frivillige forlængelse af undervisningspligten i 1960’erne og oprettelse af obligatoriske 8., 9. og 10.-klasser i 1970’erne. De fleste grundtvigske efterskoler indrettede nu også undervisningen sådan, at eleverne blev forberedt til at tage den statskontrollerede 9. klasses afgangsprøve. Indtil da var det almindeligt at drengene var på vinterskole og pigerne på sommerskole, men herefter blev de fleste efterskoler fællesskoler med 8-10 måneders kurser. Efterskolen blev et populært alternativ til folkeskolens ældste klasser, også fordi kostskoleformen gav de unge en mulighed for i et intensivt fællesskab at udvikle en forståelse af sig selv i forhold til medmennesker, natur og samfund.

Indførelsen af afgangsprøver har svækket skolernes frihed, lige som det voksende statslige tilskud har medført kontrol af skolernes virke. Alligevel markerer halvdelen af de 262 efterskoler i Danmark sig i dag som grundtvig-koldske, og den særlige danske skoleform er derfor en vigtig del af Grundtvigs virkningshistorie.

Harry Haue, dr.phil. og professor i uddannelseshistorie ved Syddansk Universitet


Læs om grundtvig-koldsk skole

Havregrøds-paintball på Skibelund Efterskole. Skolen blev oprettet som grænseskole i 1884 for at kunne modtage dansksindede elever fra Nordslesvig, der ikke i skolen havde haft lejlighed til at bruge deres modersmål. Efterskolen måtte indrettes som kostskole, da eleverne kom langvejs fra, og på denne og de fire andre grænseskoler blev internatskolens store pædagogiske muligheder åbenbare.
 
 


 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk