Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Udvandringen til USA


I 1838 forudså N.F.S. Grundtvig, at ‘alle de dejlige nydanske Viser’ skulle finde gunstige vækstbetingelser uden for Danmark, en profeti som kom til at holde stik, eksempelvis i USA.
 
Fra slutningen af 1860’erne udvandrede danskere hvert år i tusindtal hertil, mange med dansk sang i bagagen, inklusive salmer og sange fra Grundtvigs hånd. Det danske lutherske kirkesamfund i Amerika fik i 1884 sit eget ståsted.
 
Interne stridigheder medførte i 1894 en splittelse af Den Danske Kirke i en indre missionsk og en grundtvigsk retning. I Wisconsin etableredes i 1887 eget præsteseminarium og samme år ‘Dansk Folkesamfund’, hvis opgave var at skabe samlingssteder for de dansk-amerikanske grundtvigianere. Kolonier (e.g. Askov og Tyler, Minnesota) blev grundlagt, kirker og skoler bygget. Sang fik særlig betydning i grundtvigianernes kamp for at bevare modersmålet.
 
Frederik Lange Grundtvig, Grundtvigs yngste søn, en af initiativtagerne til ‘Dansk Folkesamfund’, var med sin svenske hustru udvandret til Wisconsin. I 1883 blev han ordineret i Den Danske Kirke og i Clinton, Iowa, det danske knudepunkt, virkede han de næste 17 år for den danske sag. Hans største bidrag blev redaktør-arbejdet på ‘Sangbog for det danske Folk i Amerika’ (1888. Syv udg., den sidste fra 1949, bruges også i dag), et righoldigt udvalg af hjemlandets sange, herunder mindre kendte digte fra faderens hånd. Han bidrog selv med sange og noder og sikrede sig, at mangfoldigheden i de dansk-amerikanske grundtvigianeres liv blev dokumenteret i form af deres egne dansk-sprogede vers og melodier, en væsentlig del af sangbogen.
 
Marianne Stølen, Affiliate Assistant Professor, The Department of Scandinavian Studies, the University of Washington, Seattle
(Foto: iStockphoto)
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk