Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Hvor folket er, må kirken være

Et kirkepolitisk debatoplæg fra Grundtvigsk Forum, oktober 2011

Grundtvigsk Forum vil med debatoplægget ”Hvor folket er, må kirken være” lægge op til en debat om folkekirken. Udgangspunktet for oplægget er Grundtvigs tanker om en nødvendig vekselvirkning mellem kirke og folk og følgelig en overbevisning om, at hvis kirken skal være der, hvor folk er, må kirken tage de omfattende kulturelle og folkelige forandringer og forskydninger alvorligt, der finder sted i disse år. 

Helt centralt i oplægget står spørgsmålet om, hvordan folkekirkens lokale forankring sikres i en tid med omfattende demografiske og strukturelle ændringer, som de er beskrevet i oplæggets del I: ”Sådan ligger landet”. 

Hvad kan man så gøre for at fastholde bæredygtige og lokalt forankrede menigheder i fremtiden? Løsningen er ikke en oprustning af provstiet eller metodisk nedlæggelse af kirker. Grundtvigsk Forum foreslår etablering af fællessogne, hvor det måtte være relevant - efter en model skitseret i oplæggets del II: ”Noget må gøres”. Fællessognets fremmeste formål er at sikre kirkens lokale forankring – med en vifte af muligheder. Ud fra princippet om, at hvor folket er, skal kirken være.

Fordelene ved fællessognene er bl.a. flere personlige møder i kraft af mulighed for et varieret kirkeliv, at de folkelige og kirkelige fællesskaber ikke går hver sin vej, bedre kirkelig betjening i forbindelse med kirkelige handlinger (”længere åbningstider”), større mulighed for fleksibilitet og koordinering, mere arbejdsglæde. 

Grundtvigsk Forum håber med oplægget at sætte en samtale i gang om folkekirken i fremtiden. Oplægget fremlægges til debat på bl.a. foreningens årsmøde den 28.-29. oktober, men også i en bredere sammenhæng vil Grundtvigsk Forum indhente kommentarer til oplægget, arrangere debatmøder m.v. samt udarbejde et studiekredsmateriale til menighedsråd m.v.

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk