Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

"Danmark set indefra. Danmark set udefra"

En landsomspændende samtaledag 2017

 


Hvad ligger der mellem linjerne i dansk kultur? Samtaler om Danmark set indefra. Danmark set udefra

Grundtvigsk Forums samtaledag 2017 har temaet ”Danmark set indefra. Danmark set udefra". Samtaledagen finder sted den 28. september, og lægger i år op til samtaler mellem flygtninge/nydanskere og danskere om, hvad der ligger mellem linjerne i dansk kultur, og hvordan dansk kultur tager sig ud set udefra. Emnerne spænder vidt. Lige fra ’dansk humor’, ’mad- og måltidskultur’, ’kvinder og mænd’, ’demokrati og folkestyre’ til ’religion og sekularisering’ og meget mere.

Ideen med Samtaledagen er at få så mange som muligt til at tale med om et aktuelt og relevant emne. Samtalerne kan foregå alle steder, men vi forestiller os, at mindre grupper vil være ideelt.
 
Samtalerne kan også foregå i mange forskellige sammenhænge: i de ældste klasser i folkeskolen , på arbejdspladsen, i foreninger, på gåturen, ja hvor som helst.

På kortene optræder et udsagn med et tilhørende spørgsmål til at sætte samtalen i gang. Ud over et sted at være og samtalekortene, er den vigtigste ingrediens kaffe, te og evt. noget at bide i. 
 
Vi har sat samtaledagen til den 28. september, men andre dage kan naturligvis også bruges - det vigtige er at få sat samtalen i gang.

God fornøjelse med Samtaledagen!
 
Samtalekort kan bestilles her
 
 
"Vi mødes og snakker om absolut ingenting gennem en hel aften, og det er simpelthen skræmmende. Hvis man prøver at bringe et emne på banen, som måske er aktuelt og kontroversielt også, så er der altid en, der siger: 'Nej, ved du hvad. Nu vil vi hygge os …' Og jeg siger: 'Hvorfor! Har vi dog ikke hygget os nok nu?'" Niels Hausgaard i interview med Berlingske
 

 
 
 
 


Tidligere samtaledage

Hvert år arrangerer Grundtvigsk Forum en landsomspændende samtaledag om et eller andet påtrængende emne af fælles interesse.

Tidligere emner for Samtaledagen
 
I 2016: "Eksistens". Kortene handler om nogle af de grundlæggende spørgsmål i tilværelsen: Om alt fra døden som tabu, identitet, tro og videnskab til vendepunkter i livet.
 
I 2015: "Tillid". Man siger, at danskernes usynlige brændstof er tillid. Den lever af tillid til diverse samfundsinstitutioner og andre borgere i almindelighed.
Men hvordan har tillidsbarometeret det i dag?
Hvor stor er din tillid til, at samfundet er til fælles bedste, til fremtiden, til din nabo og til verden omkring os?
 
I 2014: "Grænser". Hvad er gode, og hvad er dårlige grænser? Hvorfor anerkender vi grænseoverskridelse på nogen områder, men ikke på andre?. 36 kort om udsagn om alt fra klima, overvågning og de helt nære grænser.
 
I 2013: "Lige-gyldigt?". Samtaledag om det allervigtigste. 36 kort med et udsagn om alt fra arbejdsglæde til genteknologi, og hvad der får dig til at stå op om morgenen.
 
I 2012: "Etiske dilemmaer". Samtaledag om etik og etiske dilemmaer. 36 kort med et etisk dilemma og tilsvarende spørgsmål til at sætte samtalen i gang.
 
Der blev ydermere lavet videospots i samarbejde med Danmarks Kirkelige mediecenter:
 
"Hvornår er et liv værd at bringe til verden?"
Hør bl.a. svaret fra overlægen, formanden for Etisk Råd, en familie der har valgt barnet til og en familie der har valgt fra i en række videospots, der kan bruges til inspiration eller til at sætte gang i debatten. Videospotsene kan ses her
"Ønskebørn"
Et materiale om bioteknologiens muligheder, forskernes visioner og borgernes politiske ansvar. Se materialet her

I 2011: "Hvem har bolden". Samtaledag om ansvar. Der blev udarbejdet et sæt kort med udsagn om ansvar med dertil hørende spørgsmål til videre drøftelse.

I 2010: "Frihed". Til Samtaledagen blev udarbejdet et sæt kort med udsagn om frihed med medfølgende spørgsmål til videre drøftelse.
 
I 2009: "Klima300" - Folkelige klimatopmøder over hele landet i tæt samarbejde med Efterskoleforeningen og Friskoleforeningen
 
I 2008: "Pisk, gulerod eller tryllestav...?" Om børneopdragelse.
 
I 2007: "Folkekirken - død eller levende?" Folkekirken til debat
 
I 2006: "Hvad er en dansker?" Hvad holder os sammen som folk, og hvad skal danskerne være kendt for om 25 år?
 
I 2004: "Danskernes tro" Hvad tror danskerne på?
 

 
Der kan også bestilles samtalekort fra tidligere år her

 

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk