Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Hvornår giver man og hvornår tager man i forhold til det europæiske fællesskab?

Signe Dahl, senioranalytiker fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, giver her sit svar på spørgsmålet:
 
"Hvornår giver man og hvornår tager man i forhold til det europæiske fællesskab?"
 
"Økonomisk set kan det være  en misvisende opfattelse at se EU som enkelte lande der enten giver eller tager, i stedet bør vi se på EU som en samlet økonomi. De europæiske lande er nemlig dybt integrerede og dybt afhængige af hinanden. 
Mere end 60 pct. af det EU-landene eksporterer, det eksporteres til andre EU-lande, mens mindre end 40 pct. eksporteres ud af EU. Derfor er det vigtigt, at Danmark er en del af EU, og at det økonomiske samarbejde udvides. Den politik der bliver ført i et EU-land påvirker alle de andre EU-lande gennem landenes handelsrelationer.
 
Et eksempel:
Hvis Danmark ønsker at sætte gang i væksten og skabe flere arbejdspladser, kan Danmark stimulere økonomien ved f.eks. at øge de offentlige investeringer. Det vil skabe arbejdspladser i Danmark i de konkrete projekter. Når flere kommer i arbejde, vil de også begynde at forbruge mere, hvilket vil øge efterspørgslen efter varer og ydelser. En del af de varer, vi køber, bliver importeret fra udlandet, og derfor vil de positive effekter af offentlige investeringer smitte af på de lande, vi handler med (såkaldte spill-over-effekter).
 
Hvis alle de europæiske lande samtidig investerer, vil Danmark både få positive effekter af vores egne investeringer, og samtidig af investeringerne i Tyskland, Sverige og andre EU-lande. Netop fordi landene omkring os også begynder at efterspørge flere varer, vil Danmark øge sin eksport, og det vil skabe endnu flere arbejdspladser, end hvis vi havde stået alene. Hvis Danmark alene investerer (½ pct. Af BNP), vil det kunne skabe 7.000 arbejdspladser. Derimod vil en koordineret finanspolitisk indsats, hvor EU-landene øger investeringerne samtidig, skabe tæt på dobbelt så mange arbejdspladser i Danmark.
 
Den store samhandel EU-landene imellem understreger, hvor vigtigt det er, at vi samarbejder. Derfor bør de europæiske lande samarbejde om finanspolitikken både i gode og i dårlige tider. Det var nemlig netop den manglende disciplin og den manglende opstramning af de offentlige finanser i de gode tider op til krisen, som var en af hovedskurkene i den omfattende økonomiske krise, vi har set de sidste år.
 
EU bør ikke kun fokusere på landenes offentlige finanser i dårlige tider, men i langt højere grad fokusere på den faktiske økonomiske udvikling og kræve stramninger, når det går godt i økonomien, snarere end når det går dårligt".
 
 

Signe Dahl, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
 
 
Om Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er en tænketank og et samfunds-økonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE ønsker en samfundsudvikling, hvor økonomisk vækst og velstand ikke fører til øget ulighed og nye sociale skel. AE udarbejder og formidler samfundsmæssig og økonomisk viden, der kan kvalificere den offentlige debat og vejlede beslutningstagere. Det betyder, at AE løbende udarbejder analyser, rapporter og økonomiske prognoser, der sætter fokus på samfundsmæssige og økonomiske problemer og løsninger.

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk