Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Ingen er nogensinde blevet fattig af at give

 
Aske Erbs er uddannet cand.scient soc. et comm fra RUC og er webmedarbejder ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
 
Et af udsagnene på EU-kortene er af  Jean-Claude Juncker, Luxemburgs premierminister og tidl. formand for Det Europæiske Råd og lyder:
 ”Det er ikke acceptabelt, at de europæiske lande er delt op i dem, der giver, og dem, der tager.”
Aske Erbs giver her sit svar på spørgsmålet: "Hvornår giver man og hvornår tager man i forhold til det europæiske fællesskab?"
 
”Ingen er nogensinde blevet fattig af at give.”
 
Dette Anne Frank citat står umiddelbart i direkte i modsætning til Junckers. Juncker har brugt størstedelen af sin politiske karriere på at arbejde for social integration i EU, gennem en fælles arbejdsmarkedspolitik med fokus på arbejdsløshed.

Junckers vage udsagn på kortet her, var et af 10 bud på en løsning af den gældskrise der ramte Grækenland i 2010, og spredte sig til andre sydeuropæiske nationer. Vi har et delt europa. I den kontekst og med Anne Franks kontekst in mente, så vil jeg nu spørge på en anden måde:

Har vi råd til ikke at give? Har vi råd til at udsulte EU-lande i den finansielle politiks navn? Vi må nu spørge os selv: Hvordan bør vi give, og hvordan tager vi imod?
 
Tror befolkningerne på en union, der laver aftaler om arbejdsmarkedspolitik, men fører en finansiel politik, der undergraver selvsamme, og frarøver os arbejde og hjem? Et af Junckers andre bud var, at vi bør have en stærkere regulering af de financielle markeder. Men er det nok? Førende økonomer har nu, vha. historisk materialistisk omhu, og brug af banebrydende teknikker til analyse af Big Data, bevist, at den finanskapitalistiske model implicerer stigende ulighed, med efterfølgende politiske uroligheder.
 

Vi bliver kun rige hvis vi giver, og vi kan risikere at miste alt hvis vi ikke gør. Det har historien lært os. Det er på tide, at vi bliver klogere på os selv, og indser, at gode arbejdsmarkedstanker ikke kan klare sig uden en ny finansiel orden – på europæisk, som på globalt plan.

Vi må have mod til visioner, der rækker ud over Europa. Visioner, der kan takle den globale overophedning af natur og kultur, og forhindre en katastrofe, der implicerer begge uundværlige og uadskillelige domæner.

Aske Erbs
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk