Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Om Nobels fredspris og europæisk identitet

 
Karsten Fledelius, universitetslektor og forfatter, inddrager begrebet europæisk identitet i spørgsmålet:
 
I 2012 fik EU Nobels fredspris for "at fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheder i Europa".
Hvordan stemmer den anerkendelse overens med din opfattelse af EU?
 
Europa er et værdifællesskab, som først og fremmest bygger på en respekt for den enkeltes liv efter århundreder af bitre og blodige konflikter. Det er vor fælles erfaring, her i 100-året for udbruddet af Første Verdenskrig, som i udgangspunktet var en europæisk krig. Et komtinent, som i høj grad var forenet af fælles værdier, blev splittet af propaganda for at retfærdiggøre en krig, som aldrig burde være udbrudt. Hverken Folkeforbundet eller FN har afgørende kunnet reparere på dette, men det har EU kunnet. Ikke ved den politiske union, men ved den handelsmæssige, juridiske, menneskeretlige og kulturelle union.
 
USA har som motto "E pluribus unum", af flere ét. EU er i praksis "E pluribus communitas". At vi er et solidarisk fællesskab. At vi påtager os en forpligtelse for de stater, vi optager i unionen. Dermed giver vi de nye medlemmer håb for fremtiden. Men pålægger dem samtidig at leve op til fællesskabets normer. Blandt disse er for mig den grundlæggende norm forbuddet mod dødsstraf. Det er unikt for Europa. Forbuddet mod det uigenkaldelige, statsautoriserede, ritualiserede mord. Man kan aflede dette princip af kristendommen. Men mange kristne stater har stadig dødsstraf. Kristendom som grundlag for fællesskabet er ikke nok, for den tolkes forskelligt. Og andre religioner har også ret til at være og udfolde sig i Europa. Lige som der må være ret til ikke at have nogen tro. Men ikke nogen forpligtelse til at fjerne tegn på tro i det offentlige rum.

Derfor er mangfoldigheden det andet kriterium. Det tredie er forsoningen.
Jeg ser på ingen måde EU som nationalstatens modsætning eller fjende. Tværtimod på mange måder dens beskytter. Fordi de gensidige forpligtelser i fællesskabet også forpligter os på at beskytte de andres anderledeshed. Vi skal kunne synge med på alle nationalsangene og glæde os over dem. Vi skal kunne glæde os over alle flagene, især når der flages med dem alle sammen samtidig. EU har for mig bevirket, at jeg føler mig hjemme i alle unionens lande, som var det mit eget. Det er for mig at være "europæer". Og jeg håber, at alle Europas nationer med tiden kommer med i fællesskabet. Vel at mærke når de har forpligtet sig på de fælles normer. Og der må vi ikke "snyde på vægten".

EU er for mig et kvantespring i Europas udvikling. Det skal ikke være en superstat,. men et superfællesskab – en familie af ligesindede, bundet sammen af en fælles solidaritet. Jeg vil derfor stemme for en politiker, som har denne holdning til EU og dets organer.
EU er for mig først og fremmest et værdifællesskab, som i høj grad er inspireret af grundlæggende kristne værdier, men ikke eksklusivt kristne værdier. Derfor skal unionen selvfølgelig også stå åben for folk med anden tro og helt sekulære, men demokratiske samfund.
Karsten Fledelius
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk