Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Christenhedens Syvstjerne

Grundtvigs digt om den kristne kirkes historie udkom over flere numre af bladet ”Dansk Kirketidende” i årene 1854-55.  I 1860 udgiver Grundtvig hele digtet samlet i en bog, ”Christenhedens Syvstjerne”.
 

Ideen til at lade kirkehistorien udspille sig gennem syv historiske menigheder har Grundtvig fra Johannes Åbenbaring, som er det sidste skrift i Det Nye Testamente. Man regner med at Johannes Åbenbaring er fra år 95 e.kr. f.

Johannes får besked på at skrive syv breve til syv kristne menigheder i samtiden. Menighederne skal skynde sig bort fra deres slette handlinger og se at få fyret op under deres kristne tro, for de sidste tider nærmer sig.
 
Grundtvig tolker disse syv menigheder som syv historiske menigheder i hver deres kirkehistoriske epoke, hver med deres karakteristiske måde at forholde sig til den kristne tro på. Se hvad de syv menigheder hedder og læs mere om Grundtvigs tanker om de syv menigheder: http://videnskab.dk/content/dk/kultur/pagten_er_helt_i_grundtvigs_and
 
Grundtvig synes det går helt godt i hans egen menighed og ser meget godt i den danske kirke, ja faktisk i hele Norden. Han ser Den nordiske menighed som den næstsidste menighed før den kristne kirkes livsforløb fuldendes i den sidste menighed, som Grundtvig gætter på skal findes i Indien.
 
 
 
 
 
 


 

Grundtvigsk mode

I Johannes Åbenbaring optræder en syvarmet lysestage som symbol på de syv menigheder.

Og da Grundtvig i 1861 har 50 års præstejubilæum dukker Enkedronning Caroline Amalie op i hans dagligstue og overrækker ham de danske kvinders jubilæumsgave: en massiv, syvarmet guldlysestage.

Lysestagen blev brugt på Grundtvigs kiste og har vel været fremme ved festlige lejligheder i Vartov Kirke. Da Asta, Grundtvigs 3. kone, døde i 1890, havde hun testamenteret stagen til Marmorkirken, der var tænkt som mindekirke for Grundtvig. Marmorkirken har stadig den syvarmede guldlysestage, men den opbevares i en hemmelig bankboks.

En lille krølle på historien er, at syvarmede lysestager blev vældig populære, især i grundtvigske kredse. Skikken med at sætte syvarmede lysestager på alteret kendes kun i Danmark.

Guldtårer – og hedningetro
 
Den kendte sang fra højskolesangbogen, ”Ingen har guldtårer fældet”, er en lille bid af 
Christenhedens Syvstjernes i alt 833 vers. Teksten kan ses her: http://www.torshammer.dk/hojskolen/Grundtvig/Hoejskolesangbog/144_Ingen_har_guldtaarer.htm

Den nordiske gudinde Freja græd guldtårer over sin forsvundne ægtemand. Hendes længsel er et billede på den kristne menigheds længsel efter Gud. Grundtvig så den gamle asatro som skridt på vejen frem mod den kristne fuldendelse, og mente ikke som Luther at syndefaldet helt havde udslettet gudsbilledet i mennesket. Det syndige menneske er stadig Guds skabning og er med sin tunge, sit sprog, i kontakt med Gud. Gud tilsiger mennesket sin kærlighed og mennesket svarer med lovsang.

Mere om Christenhedens Syvstjerne
http://www.grundtvig.dk/Hvem-er-Grundtvig/Temaer-i-Grundtvigs-forfatterskab/Kristenhedens-Syvstjerne/

Om Johannes Åbenbaring
 http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Religion_og_mystik/Ny_testamente/Johannes_%C3%85benbaring

Johannes Åbenbaring kan læses på nettet hos Bibelselskabet. Søg efter ”Det Nye Testamente” og derefter ”Johannes Åbenbaring”: http://www.bibelselskabet.dk/BrugBibelen/BibelenOnline.aspx
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk