Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Øjenvidneberetning: julen hos Grundtvig i 1832

Sådan var julen hos Grundtvig i 1832
Marie Blom var en lille pige og havde netop mistet sin mor, da hun oplevede julen hos Grundtvig i 1832. Hun var datter af en af Grundtvigs venner. Hun har siden skrevet en erindring om julen i det grundtvigske hjem:
 
Efter dette besøg har jeg vistnok nogle gange set de grundtvigske børn, rimeligst hos Grundtvigs svoger, Grosserer Schmidt i Nyhavn, men jeg tror ikke, jeg var der i huset tidligere end juleaften 1832. Dagen før var min moder blevet begravet, og jeg og min broder Vilhelm, der under hendes sygdom var blevet modtaget af Schmidts, var endnu dér i huset og fulgte med hele den store familie af Schmidter og Glahner, og hvad der ellers var af løse og ledige Blichere, der ud. Den halvt smigrende, halvt sårende følelse, som selskabets deltagende opmærksomhed vakte hos mig, husker jeg godt; men da en af Grundtvig’erne, vistnok den lille pige, spurgte mig, hvorfor jeg havde sort Kjole på, kunne jeg ikke svare for gråd, og jeg syntes også, det var rigtig kønt af moderen at kalde hende hen i en krog og irettesætte hende.
 
 
Men for at komme tilbage til hin Juleaften, så véd jeg godt, at hele selskabet i dagligstuen fik te og julekage, der var til stede i landlig overflødighed, men at juletræet blev tændt i sovekammeret.
 
Børnene beundrede, og de store lod som så, men husfaderen spasede dog venligt, fordi der kun var lys på den ene side af træet, den, der vendte mod publikum, og talte, om jeg ikke husker fejl, om en ellepige, der var hul i ryggen, og tante Jane forsvarede lystigt sit arrangement. Der blev også uddelt julegaver, men min utaknemmelige sjæl har ganske glemt, hvad der blev mig til del.
 
Derimod står feltstole, afpassede efter de tre små drenges alder, 10, 8, 6 år, tydeligt for mit øje. Slige stole ansås dengang for et ufejlbarligt middel til at få børn til at blive ranke. Senere er man kommet på andre tanker. Stolene blev brugt af dem alle tre så længe, til de stod i et alt for stort misforhold til deres personers højde. Johan og Svend blev ranke, Vilhelm ludede, til trods for sin militære løbebane, temmelig meget med hovedet.
 
Drengene var meget tilfredse med deres mobilier og stillede dem op og foldede dem sammen i det uendelige.
Svend viste sig allerede dengang for mig som en overordentlig livlig ung person, der var alle vegne, hvor han ikke skulle være, og hvor de voksne fætre og kusiner helst var fri for ham. Johan var velopdragen og artig, Vilhelm en lille, bleg, sygelig og grædefærdig dreng, som allerede dengang, lige 6 år gammel, ikke alene kunne læse, men læste, så snart han kunne komme til det.
I bagværelset blev senere børnene og de unge forsamlede for at lege julelege. Det forekom mig, at det ikke morede nogen af os synderligt, - en egenskab, jeg finder, de havde til fælles med de fleste senere julelege, jeg har deltaget i. Alle spiste vi sammen i sovekammeret og fik grød. Foruden den sædvanlige stille bordbøn var der slet ingen religiøse ceremonier
 

Kilde: Marie Blom i Grundtvigs Erindringer og Erindringer om Grundtvig, 134-136. Her i nudansk retskrivning.

 
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk