Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Grundtvig og musikken

For Grundtvig var musikken først og fremmest knyttet til sangen. Grundtvig hævdede, at han selv var ”meget umusikalsk”; en udtalelse, der dog primært skal forstås som manglende musikvidenskabelig indsigt, ligesom han heller ikke havde noget dybere forhold til koncertmusik. Frem for ”musikalsk” må Grundtvig da snarere betegnes som ”musisk”, hvilket i høj grad kommer til udtryk i hans poesi. For Grundtvig rummede digtningen en rytme og en klang, der allerede i sig selv gav den karakter af ”musik”, og han overlod det da til andre at finde de toner og melodier, der kunne bruges hertil.


Grundtvigs betydning for musikken består derfor i de mange melodier, der i tidens løb er blevet komponeret til hans salmer og sange. I sin salmedigtning benyttede Grundtvig ofte versemål fra ældre salmer, hvortil der således allerede fandtes melodier. Vanskeligere var det med de salmer, som han digtede til nye versemål, og som begyndte at vinde udbredelse i Vartov-menigheden fra slutningen af 1830’erne. Her greb man i første omgang til verdslige populærmelodier, der kunne bruges til de nye Grundtvig-salmer.


Kort tid efter begyndte flere etablerede organister og komponister (Weyse, Berggreen, Rung m.fl.) at komponere alternative (og mere ”passende”) melodier til Grundtvigs salmer. Disse 1800-tals melodier var fortrinsvis inspireret af romantikkens solosang.


Efter en genopdagelse af reformationstidens kirkesang gjorde organisten Thomas Laub omkring år 1900 gældende, at melodierne til Grundtvigs salmer i højere grad burde afspejle den forbindelse til den kirkelige tradition, der kommer så stærkt til udtryk i Grundtvig tekster. Laub komponerede selv en lang række Grundtvig-melodier, der i dag bruges i den danske folkekirke; dels side om side med og dels i konkurrence med de romantiske Grundtvig-melodier.

 

Indirekte må Grundtvig endvidere betegnes som ophavsmanden til hele den meloditradition, der knytter sig til højskolesangen i Danmark.


 

Peter Thyssen, f. 1961, lic. theol., sognepræst ved Holmens Kirke


 

 

 

Thomas Laub, organist ved Holmens Kirke, brød sig ikke om de romantiske melodier til Grundtvigs salmer. Han komponerede nye, enkle melodier i "kirkestil", som skulle bringe menighedssangen tilbage i de københavnske kirker.

 
 
 
 

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk