Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Skyerne gråner

 
Derfor bære blus vi med glæde!
 
Salmen ”Skyerne gråner” blev skrevet i 1847 under titlen ”Efterår”.
Vi er i den  tid af året, hvor vinteren truer og mørket fortrænger lyset mere og mere. Det er nemt at forfalde til mismod og klynk.
Men ikke Grundtvig. Midt i denne tid, hvor mørket næsten sejrer over lyset, bærer han blus med glæde. Snart er det solhverv og bladet vendes. Ikke fordi verden selv kan sejre over mørket.
Isen optøs ej af gråd for Balder, som Grundtvig skriver. Balder er fra den nordiske mytologi. Han dør ligesom en uskyldig gud. For at opvække ham skal hele verden græde, men Loke vil ikke. Derfor forbliver Balder død. Verden kan ikke af sig selv kalde Balder til live igen.
Det samme sker, da Kristus dør. Verden kan ikke rejse Kristus op af graven ved egen kraft. Kun Guds kraft kan rejse ham op fra graven. Det er denne samme kraft, der skal sejre over det mørke, som er i verden nu.
Det er ikke bare ord for Grundtvig. Det er et oprigtigt håb!
 
1847 er et mærkeligt år. Grundtvig mærker, at han ikke har de samme kræfter længere. Han er blevet ældre og fuld af skuffelser. 1847 er f.eks. året, hvor han erfarer, at højskolen i Sorø ikke er blevet den frie skole, han havde ønsket.
På det nationale plan ser det ud til, at enevælden er på vej mod sin afskaffelse. Og hvad skal der så ske? Den kendte verden er med andre ord gået ind i sit efterår. Og snart vil den dø.
Græder Grundtvig over det? Nej, det gør han netop ikke. Han hører en ny tid nærme sig. En ny adventstid, hvor glæden skal fornyes. Glæden mejsler han ind i sit digt med ordet ”dog”. ”Og dog bærer blus vi med glæde”.
På trods af mørket lever der et ”dog” i ham. Det kommer ikke fra ham selv, men skænkes ham udefra. Det kommer fra salmernes klang og klokkernes kimen, som spotter sneen ved jul. Salmerne klinger af Betlehemsbarnet i krybberummet, som er den evige vår.
Derfor bære blus vi med glæde. Verden er mørk og dødsmærket, men Gud handler til bedste for os. Julen gør lyksaligt nytår! Derfor: Glæd dig!
 
Morten Fester Thaysen, sognepræst, Varde
Foto: Henning Nielsen

 

Thora Borch

Melodien til Grundtvigs salme Skyerne gråner, og løvet falder er komponeret af norske Thora Borch (1832-1923).
Thora var gift med den ligeledes norskfødte billedhugger Christoffer Borch, som er mester for døbefonten i Vartov Kirke. Begge var grundtvigsk inspirerede og opholdt sig i København i slutningen af 1850’erne. I 1858 fyldte Grundtvig 75 og ved den lejlighed begavede menigheden i Vartov ham med døbefonten i marmor, som Borch havde arbejdet med i årene forud.


Mere

Læs her om Thora Borch og om ”Skyerne gråner”, der har været brugt som alternativ til Luciasangen:
http://www.kb.dk/da/nb/tema/fokus/mdrsang/november.html

 
 
 
Foto: Henning Nielsen
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk