Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Min yndlingssang fra Højskolesangbogen

Styrelsesmedlem og fyraftenssangpianist Jørgen Anker Jørgensen svarer her på spørgsmål om yndlingssange fra Højskolesangbogen:
 
  • Hvad er dine tre yndlingssange fra Højskolesangbogen?
Septembers himmel er så blå (nr. 335), Du gav mig o Herre en lod af din jord (nr. 340) og Nu er det længe siden (nr. 334)
 
  • Hvad forbinder du med dem
  • Hvornår stiftede du bekendtskab med dem?
  • Kan du huske, hvornår du sidst har sunget en af dem?
  • Hvilken sang vil du gerne give videre til dine børn/ børnebørn?
 
"Septembers himmel er så blå" lærte jeg at kende som barn, sunget den i kor og brugt den som det smukke billede på livet og kærligheden, som især bliver klart for én, når man selv når en vis "modenhed" lært af livet. og så bor vi jo på Hybenvej!

Har sidst sunget den i mandags! (22. september red.) 

Den er blandt dem mine børn kender og som jeg er glad for at have lært dem!

 
"Du gav mig o Herre en lod af din jord" lærte jeg at kende i sommeren 1964! Det kan godt være jeg havde sunget den ved gudstjenester før, men uden at være særligt opmærksom på den, men da jeg sammen med mine forældre var på Røsnæs og se på et sommerhus, ejet af et par ældre damer, - et ganske fortryllende sted, som det endte med at mine forældre købte, og som jeg senere overtog,-sluttede handelsaftalen med, at damerne fremdrog fem små kopierede ark med den salme på. Den ville de gerne, vi sang, efter at handelsaftalen var skrevet under.
Det gjorde indtryk, og salmen har siden betydet meget for mig.
Også den kender mine børn selvfølgelig!

Jeg sang den så sent som i søndags (21. september red.)

 
"Nu er det længe siden" er en sang fyldt af nostalgi. Lærte den i folkeskolen, formentlig allerede i en af de første klasser. Frk. Wuust, min klasselærer, står som den, der forklarede sangen for os. Men siden har den i den grad mindet mig om min egen barndoms høstoplevelser, opmærksomheden på og skånsomheden overfor naturen og høsten. den fælles indsats -  ikke med min mor i halmen (mor var præstekonen), men forpagterkonen Christine og hele hendes familie engageret i at sørge for at bringe høsten i hus. Og jeg fik lov at være med. Hjalp til, når der senere skulle tærskes og sættes i lade.
Og jeg har hørt "dette skarpe knald fra vognens fjæl i sandet af ørentvistens fald!"
Den har jeg ikke lært mine børn. Den hører til en tid, der ikke er mere, men den har billeder, som jeg har brugt i prædikener, f.eks.  det med ikke at træde med sko i høstens rug...den "hellighed" som afgrøderne har, det er at parallelisere med Moses, der får besked på at tage skoene af, da han står på hellig jord ved den brændende tornebusk!
Jeg har sunget den med en sangglad forsamling af ældre i sidste uge.
 

PS. Grundtvig var ikke med i dette lille udvalg! Havde Højskolesangbogen indeholdt den salme af Grundtvig, som kom med i den nyeste udgave af salmebogen (salmebogens nr.653 I falmede blade du kølige vind!) så havde den stået øverst, ligesom jeg selvfølgelig ikke kan undvære hverken "Nu falmer skoven" eller Jakob Knudsens: "Vi pløjed og vi såede" begge er jo uundgåelige.


 

Jørgen Anker Jørgensen
Foto: Henning Nielsen

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk