Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Vækst koster

Mon ikke det er rigtigt at sige, at fastetiden også er en tid for refleksion. En tid med nedsat tempo og øget udsyn til den verden, vi lever i?
 
Refleksion og udsyn er der i den grad behov for. Den blinde tro på økonomisk vækst er ved at bringe hele kloden ind på en katastrofekurs. Eller rettere sagt: Har bragt kloden ind på en katastrofal farlig kurs.
 
Vi har over nogle få hundrede år oplevet flere industrielle revolutioner; vi taler nu om den fjerde. Dampmaskinen, olie, computer og nu – robotter. Der er i sig selv intet i vejen med olie, computere eller robotter. De kan hver især være os mennesker og dermed kloden til stor hjælp.
 
I løbet af de samme få hundrede år er verdens befolkning forøget med adskillige milliarder mennesker. Og i løbet af de næste tre-fire årtier vil der blive føjet mindst et par milliarder mennesker til de mere end syv, der lever på kloden nu.
 
Lever og lever. Det er i høj grad et spørgsmål, hvor meget og hvordan de syv milliarder mennesker lever. Antallet af sygdomme i verden stiger voldsomt. I løbet af få årtier regner World Health Organization med, at der er blevet mere end 200 nye sygdomme i verden. Mange hundrede millioner mennesker sulter og tørster. Mange millioner mennesker er tæt på at dø af fedme. I Danmark tager omkring 400.000 mennesker dagligt lykkepiller. Biodiversiteten på kloden reduceres dagligt.
 
Den økonomiske vækst har givet menneskeheden enorme fremskridt. Derfor er de adskillige milliarder mennesker, der endnu ikke har oplevet de paradisiske tilstande, som vi i Europa og Nordamerika har oplevet, voldsomt optaget af at nå det samme. Det gælder fx fattige mennesker i Afrika og Asien. Mange lande jagter kortsigtet økonomisk vækst – næsten med holdningen: Koste hvad det koste vil.
 
Og det er pinligt klart, at økonomisk vækst koster. Det oplever millioner af mennesker i storbyer som Beijing og Shanghai. Det oplever de dyr, den natur, de oceaner og have, de urskove og landbrugsarealer verden over, der lider under denne voldsomme jagt på vækst.
 

Man kan sige det kort: Kloden lider. Hvis vi i de industrialiserede lande forestiller os, at vi kan beholde og endda forøge vores velstand, og hvis mennesker i udviklingslandene forestiller sig, at de kan komme op på vores materielle og økonomiske niveau, så tager vi begge grundigt fejl. Det kan ikke lade sig gøre. Vi skal nytænke velfærd og vækst i en mere og mere bæredygtig retning.

 
Steen Hildebrandt, Ph.D. Professor emeritus og adjungeret professor

 

Foto: Dride/ Photocase.de

 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk