Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 
 
Grundlovsmøder
 
På store græsplæner hos grundtvigske bønder eller i lokale anlæg med opbygget talerstol, på Skamlingsbanken, på Eremitagesletten eller i Skibelund krat - alle vegne i det danske landskab har der gennem årene den 5. juni om eftermiddagen været afholdt møder og stævner for fejringen af Grundloven fra 1849. Dagen var – og er - for mange anledning til at mødes i det grønne, med kaffe og paraply, højskolesangbog og pude til en hård bænk eller græsvold. Det har gennem årene ofte været vælgerforeninger, gymnastik- og ungdomsforeninger eller højskolekredse, der har stået bag.
 
Grundlovsmøderne går tilbage til vedtagelsen af junigrundloven i 1849, men eftersom man var midt i den første slesvigske krig, så er det først året efter, at man egentligt markerer dagen – og selve dagen 5. juni blev såmænd valgt, fordi det var årsdagen for en beskeden af to danske sejre ved Dybbøl. Inge Adriansen fortæller videre i værket om Nationale Symboler (2003), om bred fejring af grundloven for demokrati og frihedsrettigheder: valgret, religions-, trykke-, forenings- og forsamlingsfrihed etc., men hvor indholdet efterhånden fra 1870'erne bliver af mere partipolitisk art. Det var partierne Venstre og Højre, der markerede sig tydeligst. Arbejderne havde egne faner og egen festdag d. 1. maj. Navnlig under provisorierne var der i grundtvigske kredse taler mod regeringens politik omkring indskrænkning af valgret, grænseflytning etc. Tankevækkende er det i øvrigt at Grundlovsdagen her til lands i de sidste mange år ikke har formået at kunne samle folk på tværs af nationen, som f.eks. nationaldagsfejringer i yngre demokratier som på Færøerne, i Grønland og den 17. maj i Norge.
 
Et af de allermest besøgte steder for grundlovsmøder blev Skibelund krat, hvor der efter nederlaget i 1864 arrangeredes møder med nationalpolitisk sigte, ofte med talere fra Askov Højskole. Skibelundforeningen stod bag og der blev efterhånden oprettet talerstol og siddepladser til op mod 4.000 deltagere. Stedet fik efterhånden næsten kultstatus med rejsning af 22 mindesten for tidens folkelige førere indenfor den grundtvigske og nationale bevægelse. I mange år efter Genforeningen i 1920 var det skik, at de frie skoler omkring Kongeåen (Askov og Rødding Højskoler, Ladelund Landbrugsskole, Skibelund Efterskole og Ribe Seminarium) fejrede Grundlovsdagen i Skibelund Krat med taler og sange som Grundtvigs Fæderneland ved den bølgende strand og Hostrups Danmarks dejligst vang og vænge.
 
De sidste mange år er grundlovsdagen faldet i tv's fodboldsendetid. Selv folkemødet på Skamlingsbanken, på selve stedet, hvor Grundtvig i den spæde start talte om folkestyre og danskhed for en sort folkemængde, var der i 1985 kun 3 fremmødte! Men selvom 5. juni kun er halv fridag, så er der stadig mange, der drager ud i det grønne, på højskoleplæner og andre steder med læ, god akustik og parkeringsplads. For politikerne, som det nu tiest er der taler, har netop afsluttet folketingsåret på Christiansborg og meget, der har været på kogepunktet skal luftes – og talen så afrundes med kaffe og sang..
 
I Vartovs gård under de grønne linde er der også i år grundlovsmøde med tale og kaffe, højskolesangbog - og medbragt grillkød.
 
Mette Eriksen Havsteen-Mikkelsen, leder af Vartov-Arkivet
 
Grundlovsmøde i Skibelund Krat 1966
Foto: Vejen Lokalhistoriske Arkiv
 
 
 
 
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk