Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Grundtvig i julekalenderen

Grundtvig i tv-julekalender
Det er forfatteren Maya Ilsøe, der har skrevet manuskript til ”Pagten”, DR’s julekalender 2009, hvor Grundtvig og en række grundtvigske temaer spillede en rolle.
Ilsøe stod også bag ”Absalons hemmelighed” for nogle år siden. Hovedpersonerne var 12-årige Malthe og nissen Lyda, der sammen skulle finde frem til pagten, som Grundtvig og Lydas mor lavede for mange år siden og som kunne redde Lydas mor, der var frosset til is af heksen Iselin.
 
Centralt i historiens tematik står ifølge DR ”Grundtvig og hans menneskesyn” – og om handlingen hedder det: ”De mærkværdige eventyr, børnene oplever, er tæt knyttet til Grundtvigs sange og tanker om det, man må kunne mestre for at blive et menneske med ånd og med hjertet på rette sted.”
Salmerne ”Dejlig er den himmel blå og ”Et barn er født i Betlehem” indgik i julekalenderen ligesom sangen ”Hvad er det, min Marie”. Også Grundtvigs store digt fra 1855 ”Christenhedens syvstjerne” spillede en vis rolle. Bag det hele ligger et ønske om at give Grundtvigs fællesskabstanker en ny opblomstring.
 
"Pagten" vil ind til kernen i Grundtvigs salmer
Læs mere her
 
Grundtvig besøgte Vor Frelsers Kirke
Læs mere her
 
Forsker: "Pagten" er helt i Grundtvigs ånd.
Læs mere her
 
Grundtvig talte til 900 børn i Randers.
Læs mere her
 
Julekalender vil nuancere synet på Grundtvig
Læs interview med forfatteren til "Pagten" her

Foto: Agnete Schlichtkrull
 
 
 
 

"Pagtens" salmer og sange af Grundtvig

"Dejlig er den himmelblå" - læs mere her
 
"Hvad er det, min Marie" - læs mere her
 
"Et barn er født i Betlehem" - læs mere her
 
"Christenhedens Syvstjerne" - læs mere her
 
 


Grundtvig var løs i december måned!


Jul hos Grundtvig. Klik på grenen
 

I København

I december kunne man gå på sporet af Grundtvig og julen i København. Det var en række steder med tilknytning til Grundtvig, der var gået sammen om en række aktiviteter. I Vartovs gård (se billedet) fortalte Grundtvig om sit liv og sine tanker alle lørdage i december inden jul.

 
Hvad mente Grundtvig om juletræet?
Klik på træet
 
 
 
 
 
Øjenvidneberetning: Julen hos Grundtvig i 1832. Klik på grenen
Grundtvig til skolebrug
 
Grundtvig er sjældent karrig med antallet af strofer i sine salmer. Der er noget at tage af, hvis man skal have en salme til at strække. Lene Bekhøj og Inger Hjuler Bergeon fra Folkekirkens skoletjeneste i Odense gør det på den gode måde, når de lader "Dejlig er den himmel blå" strække sig til alle skoledage i december.
De 19 vers er fordelt på alle skoledage fra d. 1. til d. 21. december i 2009.
Dagene er bygget op på følgende måde:
*sang
*læreroplæg
*elev-aktivitet
 

Hvordan fortæller man børn om Grundtvig? Der er en håndsrækning i det mateiale, som friskolelærer Birte Fanøe og skoleleder Ole Kamp har udarbejdet for Grundtvigsk Forum til brug for skoler ved morgensamlinger. Der er fire fortællinger om Grundtvig – og i øvrigt andre ideer til, hvordan man kan arbejde med Grundtvig for børn.
 
 
Hvis julekalenderen skulle give lærere lyst til at arbejde videre med nogle af temaerne, så er der gode muligheder for det. Folkekirkens skoletjeneste København og Frederiksberg og Skoletjenesten KK44 i Silkeborg har således udarbejdet et undervisningsmateriale med temaer som ”fællesskab”, ”salmer og sange” samt ”nordisk mytologi” til brug for folkeskolens mellemtrin. Materialet er bygget tæt op omkring julekalenderen og kan downloades fra DR's hjemmeside fra januar, når "Pagtens" hemmeligheder er afsløret.
 
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk