Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Påskeliljen

Grundtvig udgav i 1817 Påskeliljen, et stort, dramatisk digt, der begynder med synet af den ydmyge bondeblomst (sikkert i Kongens Have, for han var flyttet til en lejlighed i Kronprinsessegade lige overfor).
 
Det breder sig ud til en beretning om to romerske soldater, en høvedsmand og en farisæer, der diskuterer korsfæstelsen, som de lige har oplevet. Digtet har en poetisk kraft, som er umulig at bortforklare.

 

Digtet blev offentliggjort i tidsskriftet Dannevirke i 1817. Første linie lød: "Siig mig, Blomst! hvad vilst Du her?” Det var på i alt 21 vers. De første 13 vers udgjorde en prolog til digtets dramatiske del, medens de sidste 8 vers danner en epilog.

 

I 1837 blev digtet i en forkortet og bearbejdet form på "kun” 15 vers optaget i Grundtvigs "Sangværk”. Digtet blev først optaget som en salme i en officiel salmebog, da det kom med i Den danske Salmebog i 1953, og senere i Salmebogen fra 2003, hvor vi finder den som nr. 236. Det er vel en af Grundtvigs største påskesalmer, hvis ikke den største!

 

Digteren Jens Baggesen skrev allerede i 1818: »... Det eneste Digt "Paaske-Liljen” har ikke blot baade for mit Hoved og Hjærte mere Værd end alle Oehlenschlägers Skuespil og Sange; jeg har Øieblikke, hvori jeg heller gad have skrevet dette ene, høje, dybe, åndrige, tankefulde med intet andet lignelige Kvad, end mine egne samtlige paa min Kritiks Guldvægt deraf opvippede danske Digte” – sådan! Baggesen ville, med andre ord, give hele sin egen, digteriske produktion i bytte for at have evnet at kunne skrive Påskeliljen.

 

Først så sent som i 1859 kom det dramatiske digt i bogform med forsideillustration, der findes på nærværende hjemmeside.

 

I 1910 skrev Carl Nielsen melodi til et udvalg af prologens og epilogens vers, som påskelørdag i årene derefter blev sunget på Det kgl. Teater ved en festforestilling til støtte for Grundtvigskirken.Henning Nielsen, sognepræst, Hyllested
 
 
Kilde: "Solskin og lyn - Grundtvig og hans sang til livet" af Ebbe Kløvedal Reich på Forlaget Vartov, 2000
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk