Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Langfredag

Denne dystre dag – Jesu dødsdag – har fra gammel tid været præget af sorg og dødsstemning.

Det er dagen, hvor der ved gudstjenesten oprindelig læstes fra Johannes-passionen. Efter reformationen blev det i stedet forordnet, at der på denne dag skulle læses fra den såkaldte evangelieharmoni, en sammenskrivning af de fire evangeliers fortælling om Påskens hændelser. (Sammenskrivningen skyldes Martin Luthers nære medarbejder, Johan Bugenhagen). Disse læsninger findes stadig i det afsnit bag i salmebogen, der kaldes: Vor Herre Jesu Kristi lidelseshistorie.

Langfredag bliver Jesus korsfæstet. Han dør på korset ud på eftermiddagen og bliver, af hensyn til den forestående helligdag, jødernes sabbat, lagt ind i en gravhule, der ejes af Josef af Arimatæa. Det er meningen, at Jesu venner og nærmeste vil begrave ham dagen efter sabbat’en.


Der flages på halv stang i Danmark på denne helligdag. Indtil for ca. 50 år siden var det strengt forbudt at arrangere offentlige fester, sportskampe og andre forlystelser på denne dag, lige som teatre og biografer var lukkede.

Salme til langfredag
Den Danske Salmebog nr. 189 "Hvor er lammet, offerlammet?"

 
Langfredag - korsfæstelsen
Korsfæstelsen - Arne Haugen Sørensen

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk