Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Skærtorsdag

Helligdagen, hvor indstiftelsen af nadveren fejres.
De tre første evangelier fortæller om nadverens indstiftelse i forbindelse med at Jesus indtog det traditionelle, jødiske påskemåltid sammen med disciplene; medens Johannesevangelisten fortæller, at Jesus, i forbindelse med påskemåltidet, vaskede disciplenes fødder.

Denne fodtvætning bliver herefter dels opfattet som symbol på renselsen, dels som et udtryk for Jesu tjenergerning – i ydmyghed og hengivenhed for disciplene og dermed hele menneskeheden. Skær hentyder til denne renselse og dels bliver fodtvætningen en rituel renselse, dels bliver nadverens indstiftelse et udtryk for aftvætning af menneskets synder i Jesu blod.

Gamle skikke knytter sig til denne helligdag, fx. var det en dag, hvor man særligt skulle vare sig for hekse og det var dagen, hvor biernes foderbræt skulle gøres rent (og skært).

Salmeforslag til skærtorsdag
Den Danske Salmebog Nr. 455 "Mindes vi en fuldtro ven"

Læs også om nadverens betydning.


Skærtorsdag - nadver
Den sidste nadver - Arne Haugen Sørensen

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk