Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Nadverens betydning

 

 

Sådan forklarer sognepræst Henning Nielsen, Hyllested, nadveren for sine konfirmander:

 

Enhver der har været til alters, har vist prøvet at kigge ned i det blanke bæger, som man skal drikke vinen af om et øjeblik. Hvad er det så, øjet oplever?
 
Man ser sit eget spejlbillede i bunden af bægeret. Men idet vinen skænkes i bægeret, oplever øjet – og forstanden med – at modtagerens spejlbillede ligesom viskes ud eller vaskes væk af vinen, medens man hører præsten sige: Dette er Jesu Kristi blod! Vinen, der drikkes til minde om eller ihukommelse af Jesu døds betydning for hvert enkelt menneske, udvisker meget konkret det spejlbillede, modtageren så af sig selv for et øjeblik siden. Vinen i bægeret får derved den – letfattelige – symbolske betydning, at jeg (syndige) menneske, der før så billedet af mig selv i alterbægeret, udviskes af vinen, der er tegnet på Jesu blod!

 

Og hvad sker der, når vinen er drukket? Ja, man ser sig selv igen. Men spejlbilledet er nu blevet lidt farvet af den smule vin, der er tilbage i bunden af bægeret og på bægerets sider.

 

Jeg plejer at sige, at man ser sig selv ”i et nyt lys”, fordi man nu har modtaget det synlige tegn på, at man i nadveren har fået tilsigelsen af sine synders nådige forladelse. Man kan nu rejse sig fra alterbordet efter at have hørt bortsendelsesordene, som præsten siger ved afslutningen af nadveren: ”Den korsfæstede og opstandne Frelser, vor Herre Jesus Kristus, som nu har givet os sit hellige legeme og blod, hvormed han har gjort fyldest for alle vore synder; han styrke og opholde os derved i en sand tro til det evige liv!

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk