Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Vinger – et billede på opstandelseshåb

 
Der er noget med vinger. De har altid fascineret os. I de fleste religioner er der forestillinger og drømme om vinger – guddommelige sendebud som med deres vinger let bringer budskaber rundt i verden.
Vinger bærer og løfter. Der er så mange kræfter i vinger, siden de kan få jordiske legemer til at lette og flyve mod himlen. Det at lette og svæve, det at få relativeret sin jordbundenhed, det at kunne komme fra sted til sted til fjerne og nye egne – næsten så let som ingenting – det minder vinger os om er muligt.

I evangeliernes fortællinger om påskemorgen, søndag, den første dag i ugen, hvor en lille flok kvinder efter tidens skik ville ud til Jesu grav og salve hans døde legene – den morgen er der også vinger på færde. I gravens mørke dyb, hvor den døde Jesus skulle have været, er der en engel, som lyser op og siger: ”Jeg ved, at I søger efter Jesus, den korsfæstede. Han er ikke her, han er opstået…”
Kvinderne søgte en død men fandt en opstanden. De forventede gravens mørke og rugende stilhed men fandt himmelsk lys og trøsterig tale. Selvfølgelig blev de forskrækkede over det sære, de mødte, men snart opstod en ny glæde og et nyt håb i dem. Vi ved det ikke, men måske svævede kvinderne tilbage til deres hverdag i Galilæa…

I Langenæskirken, Århus, har vi fået en tradition med at lave en påskeoptakt en aften i ugen op til Palmesøndag. Til påskeoptakten i 2011 blev der skrevet og udgivet et oratorium med tekst af Lisbeth Smedegaard Andersen og musik af Erling Lindgren. Oratoriets titel er På vinger af håb – oratorium over Jesu ord på korset, og det indeholder – som alle oratorier – nogle salmer til fælles sang.
Den sidste salme, som også slutter oratoriet, er ”Det sused af vinger”:
 
Det sused af vinger i luften i nat
fra fugle der trækker mod nord
det er forår og påske med støvregn og sol
der udsletter vinterens spor
 
det bruser omkring mig med glæde og tak
til Gud for hans skabende ånd
og her står jeg, en vingeløs menneskesjæl
af ler i hans udstrakte hånd
 
og blander min stemme i skabningens kor
til Gud der er hellig og god
og som gav for mit ingenmandshjerte af sten
et hjerte af kød og af blod
 
og skænker sin levende ånd så jeg ser
og mærker det endnu engang
et udødeligt håb er på rejse – og hør!
Det rejser på vinger af sang.
 
Såfremt opstandelse har at gøre med et levende håb, med nye kræfter og nyt livsmod – og det har opstandelse! – så er denne lovssangssalme en opstandelsessalme, der anvender forår, natur og eksistentiel erfaring af stærkere kræfter end tyngde og forgængelighed som udtryk for opstandelsens dynamik.

Opstandelse er nyskabelse. Det var det dengang, Jesu grav var tom og en ny tro på trods af angst og modløshed opstod i og blandt en flok mennesker, der blev grundlaget for vores kirke. Det er det nu, hvor vi i vores stenhårde verden alligevel finder tegn på, at der findes alternativer til ondskab, vold og lidelse – når mennesker gør opstand mod urimelige tilstande, når jeg mærker livet vende tilbage efter tab og sorg, når vi i fællesskab forsøger at holde modet og glæden og inspirationen oppe hos hinanden. Og opstandelse er nyskabelse i fremtiden som et håb om, at alting bliver nyt og godt.

Opstandelse er, med salmens ord, et udødeligt håb, der svæver over os og mellem os som et ord, en sang, eller som en flygtig, skøn berøring fra en vinge, der lige strejfede mig fik min hjerte til at banke varmt og håbefuldt igen.
 
Anne Ehlers, sognepræst Langenæs sogn, og forfatter til "Påskens kraft"
 
"Påskens kraft" giver i ord og billeder en række bud på liturgier, der kan danne optakt til påsken. Et arrangement i ugen op til Palmesøndag, som kan have karakter af gudstjeneste, sangaften, udstilling med indlagt andagt, eller hvad man nu lyster at kalde det. Et inspirationskatalog med udgangspunkt i 4 påskeoptakter i Langenæskirken, som eksemplificerer hvordan man gennem ord, toner og kunst kan samle sig i kirken og løbe påsken i gang.
 
Bogen indeholder en genudgivelse af Lisbeth Smedegaard Andersens komplette sonetkrans Nu lægger vinden sig i verdens have.
 
bellaluna / Photocase.de
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk