Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Fisk og pinse

Fisk og pinse – hvordan hænger det sammen?
Fisken blev et symbol for kristendommen allerede i oldkirken, hvilket hænger sammen med, at forbogstaverne i ”Jesus Kristus, Guds Søn, Frelser” netop skriver fisk på græsk, ichtys. Fisk og kristendom hænger altså sammen – men fisk er ikke i traditionen knyttet til en bestemt højtid. Det var biskop Jan Lindhardts idé at knytte fisk og pinse sammen – med den hensigt at placere pinsen mere centralt som en højtid i danskernes bevidsthed. Han begrundede ideen med, at ”danskerne tænker og tror med maven”, og så snart der er en madtradition knyttet til en højtid, så går det bedre for den folkelige tradition – der er lam til påske, boller til fastelavn, and til Mortens aften – og altså nu også fisk til pinse.

Pinsefisk
Biskoppen gik i 1999 i samarbejde med Foreningen Fiskebranchen, pinsefisken blev markedsført blandt andet i en tv-kampagne med ”Minna og Gunnar”, og fiskebranchen har siden 1999 årligt udpeget en særlig pinsefisk.
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk