Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Pinsefødselsdag

Om de fleste menneskers fødselsdag er der en fortælling.
 
Engang blev Albert født i Kalleby. Han blev født en tirsdag morgen kl. syv og da hans mor havde født ham, hylede han så højt, at alle folkene i Kalleby kom løbende ud af deres små skæve huse for at se, hvor det skrigeri kom fra.

”Det er nok Vølle Smed der er ved at slagte sin gris” sagde Høkeren
”Så højt kan en gris slet ikke hyle” sagde fru Stampe.
”NÅ” sagde de nysgerrige folk, der stod og stak deres næser frem i dørsprækkerne. ”Hvad kan det så være?”

I det samme stak Alberts far hovedet ud af vinduet og råbte af sine lungers fulde kraft ”Hurra. Albert er blevet født. Hurra for det”
”Hvem er Albert?” spurgte alle de nysgerrige folk ”Ham har vi da aldrig hørt om”
”Jamen det er ikke så mærkeligt” råbte Alberts far ”For Albert er min søn og han er lige blevet født”

Sådan lyder fortællingen i Ole Lund Kirkebys bog om dengang Albert blev født, men fortællingen om en fødselsdag kan også være meget mere poetisk end den om Alberts.
 
Så fortæller vi om hvordan vejret var på dagen, om hvordan nogen sagde eller gjorde noget smukt, eller om hvordan solopgangen den morgen var ganske særligt vidunderlig.

For når man fortæller sit barn om dets fødselsdag fortæller man jo om dets livs første paradisiske øjeblik. Om dengang da alt var nyt og godt og ren og skær glæde.
 
Man fortæller om sin kærlighed til barnet, om hvordan det var SÅ godt at det netop var dig, du lille, som kom til verden og om hvor meget du med det samme var elsket.

Man fortæller med andre ord den første kærlighed levende, så barnet kan få livsmod til de udfordringer der ligger i at vokse op og være menneske.

Pinsedag er det kirkens fødselsdag, altså ikke kirken som den konkrete bygning, men kirken som den menighed af mennesker som tror på den treenige Gud. Den kirke blev født pinsedag samme år som Jesus døde i påsken.
 
Fortællingen om kirkens fødselsdag som den fortælles i Apostlenes Gerninger er en både dramatisk og smuk fortælling.
Kirken er født! Det er nærmest som om Gud smækker vinduet op og råber ”Hurra. Kirken er født, den er min elskede kirke og den er født i dag”
 
Kirsten Kruchov Sønderby, provst i Aabenrå
claudiarndt/ photocase.de
 

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk