Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Sommer og pinse


Gå sommeren i møde med Grundtvig: I al sin glans nu stråler solen! Det er pinselilje-tid, og sommeren er skær og blid. Ægte dansk sommer. Ikke til at tage fejl af. I den korte svale sommernat høres nattergalenes sang ovre fra fredskoven. Den blide sommervind vifter i løvet, og i engen hører vi den sagte rislen fra bækkens vand. Det er så dansk, det er så hjemligt.

Grundtvig er så god at følges med, fordi han har ordene, så han med få signaler kalder glæden og taknemmeligheden over sommerens komme frem i os. Men det er måske ikke bare Grundtvigs fortjeneste. Der er en kraft til stede, som er større og stærkere: Helligånden. Det er nemlig pinse, og vi er til Gudstjeneste.

Med Grundtvig går vi i salmen ikke blot sommeren i møde, men også Paradiset, Guds rige. Solen er ikke bare den pinsesol, vi så gerne vil se danse, men den er også livslyset over nådestolen. Vi ser for os et gammelt kalkmaleri, hvor Kristus sidder i en himmelsk tronstol og dømmer levende og døde. Jesus dømmer ikke med straf, men med nåde. Syndernes forladelse.

Sådan spilles der salmen igennem på to strenge, en jordisk og en himmelsk. Den vidunderlige danske sommer og den endnu mere vidunderlige sommer i Guds rige. Den ild, som på den første pinsedag indgav disciplene mod, evner, kraft til den begyndende forkyndelse af Gudsriget nærhed med Jesus Kristus, er også på færde her i salmen. Læg mærke til alle i’erne vers 1 og tre. Og ilden afsætter gløder i den syngende menighed. Læk mærke til alle ø’erne i de samme vers + vers 4.

Helligånden er til stede og blander sig i den danske sommer: Det ånder himmelsk over støvet… det lufter lifligt under skyr fra Paradis opladt på ny. Det er ligeså stort og underfuldt som den første pinse for mange år siden. Menigheden må vågne op og synge lovsange til den Gud, som sætter det hele i værk og stadig behersker det: Forsamles alle tungemål i takkesangens offerskål. Og så kommer takkesangen da i gang: tungen gløder hos hedninger såvel som jøder. Digteren ser det ske over den ganske jord: Takkesangen i Jesus navn – det evige halleluja. Gå pinsen i møde med Grundtvig i gudstjenesten og oplev troen kommer over dig som et sommer-ligt under.

Arne Ørtved, Pastor emer. og tidl højskoleforstander
I al sin glans nu stråler solen

I al sin glans nu stråler solen
livslyset over nåde-stolen,
nu kom vor pinselilje-tid,
nu har vi sommer skær og blid,
nu spår os mer end englerøst
i Jesu navn en gylden høst.

I sommernattens korte svale
slår højt fredskovens nattergale,
så alt, hvad Herren kalder sit,
må slumre sødt og vågne blidt,
må drømme sødt om Paradis
og vågne til vor Herres pris.

Det ånder himmelsk over støvet,
det vifter hjemligt gennem løvet,
det lufter lifligt under sky
fra Paradis, opladt på ny,
og yndig risler ved vor fod
i engen bæk af livets flod.

Det volder alt den Ånd, som daler,
det virker alt den Ånd, som taler,
ej af sig selv, men os til trøst
af kærlighed med sandheds røst,
i Ordets navn, som her blev kød
og fór til Himmels hvid og rød.

Opvågner, alle dybe toner,
til pris for menneskets forsoner!
Forsamles, alle tungemål,
i takkesangens offerskål!
Istemmer over Herrens bord
nu menighedens fulde kor!

I Jesu navn da tungen gløder
hos hedninger så vel som jøder;
i Jesus-navnets offerskål
hensmelter alle modersmål;
i Jesu navn udbryder da
det evige halleluja.

Vor Gud og Fader uden lige!
Da blomstrer rosen i dit rige,
som sole vi går op og ned
i din Enbårnes herlighed;
thi du for hjertet, vi gav dig,
gav os med ham dit Himmerig.

N.F.S. Grundtvig 1843 og 1853


 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk