Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Grundtvig og Norden

Følelsen af at høre sammen som et nordisk folk kan være et modsvar til nationalismen


”Nationalismen har taget patent på følelsen som fællesskabsskabende kraft. Men det nordiske fællesskab kan faktisk lidt af det samme”, siger Jes Fabricius Møller, der er medredaktør af ny bog om skandinavisme
 
Af Grethe Tornberg


”Det nordiske er det, der kvalificerer det danske. Og det danske er godt, blandt andet fordi det er nordisk,” siger lektor Jes Fabricius Møller, med en henvisning til Grundtvigs forhold til det nordiske og danske.

Han er en af redaktørerne bag en ny antologi om ”Skandinavismen. Vision og virkning”.
Den handler om skandinavisme som den bevægelse, der havde sin storhedstid på Grundtvigs tid i midten af 1800-tallet. Men som fænomen trækker den tråde helt op i nutiden til både Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd. Med udgivelsen har fænomenet fået nyt liv i forskningen.

”Grundtvig dyrkede ikke selv skandinavisme som begreb, men var glødende optaget af de skandinaviske lande, som han anså for at være tre søskende i den nordiske kulturelle enhed,” fortæller Jes Fabricius Møller.

I det oldnordiske er gemt en visdom om det at være menneske
Grundtvig talte om det nordiske fællesskab som både et politisk og et åndeligt fællesskab. Han afviste en politisk enhed, selvom han ikke udelukkede et forsvarsforbund. Men han fandt en dyb sammenhæng de nordiske lande imellem i de oldnordiske myter og sprog:

”I det oldnordiske er gemt en visdom om det at være menneske, og som på sin vis rækker ud over det nationale,” forklarer Jes Fabricius Møller og fortsætter:
”Grundtvig kommer her til en form for sekulariseringstese, nemlig den, at der findes noget med selvstændig værdi udenfor det kristelige. Det er den fælles nordiske fortid, der kvalificerer vores forståelse af menneskelivet. Og dermed lykkes det ham på sin vis at stifte fred med hedenskaben.”

Fælles uden at være fælles
Selvom de skandinaviske unionsforhandlinger ikke blev til noget, blev ideen om et skandinavisk fællesskab aldrig taget af bordet:
”Grundtvigs forestilling om en intim åndelig samhørighed har været en af de bærende søjler for det nordiske fællesskab,” siger Jes Fabricius Møller.

Han henviser blandt andet til en tradition med nordiske jurist- og kirkemøder som eksempler på samhørighed:
”Det forekommer naturligt, og der ligger en underliggende forståelse af, at ’Ja, selvfølgelig hører vi sammen.’”

Samtidig har det paradoksalt nok vist sig, at de nordiske lande netop ikke indgår i de samme overnationale institutioner. Danmark er f.eks. det eneste nordiske land, der er medlem af både EU og NATO.

”Men selvom vi politisk set ikke har et fællesskab, så har vi alligevel et åndeligt fællesskab,” siger Jes Fabricius Møller.
Netop det åndelige fællesskab mener Jes Fabricius Møller, at vi også kan trække på i dag:

”Som fællesskabsskabende kraft har nationalismen taget patent på følelsen. Men det nordiske kan netop også trække på følelserne uden at være nationalisme. EU er en fornuftig og god idé, men får aldrig hjerterne til at banke. Det kan den nordiske fællesskabsfølelse.”


 

   

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk