Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Islam


Grundtvig og islam.

Det er som historiker, Grundtvig først og fremmest beskæftiger sig med Muhammed og islam. Det sker bl.a. i hans ”Haandbog i Verdens-Historien”, hvor han i traditionen fra oplysningstiden skriver historie på grundlag af kildestudier.
 
Grundtvig anlægger en historisk betragtning og tegner et nuanceret billede af den tidlige islam som historisk fænomen. Han overtoner ikke sit portræt af Muhammed med religiøs fordømmelse – i kirkehistorien er Muhammed at betragte som en falsk profet, men Grundtvig frakender ham hverken ånd eller samfundsmæssig betydning. Han afviser islam som tro men fraskriver ikke muslimer mulighed for en form for naturlig gudserkendelse, som også kan sætte sig aftryk i en samfundsmæssig sammenhæng.
 
Han erindrer om, at Koranen er en bog, der udtrykker arabernes højeste forestillinger og ædleste følelser, bogen er båret af besindighed parret med begejstring, så Muhammed kunne godt bilde sig ind, at det var en engel, der havde hvisket ham ordene i øret.
Så må vi, som Grundtvig skriver, blot beklage, at ”selv den bedste Arabiske Engel havde en skrue løs”.
 
Grundtvig beskæftiger sig i sin historieskrivning også med korstogene, som ellers ikke behandles nævneværdigt af 1800-tallets historikere. Han er vanligt protestantisk-skeptisk over for romerkirken, som sætter korstogene i gang blandt andet med det formål at styrke den katolske kirke og pavemagten - men Grundtvig ser også korstogene som et udtryk for en kristen folkelighed, der peger frem mod hans egen tid.

Kilde: Jørgen Bæk Simonsen: Islam med danske øjne. Danskernes syn på islam gennem 1000 år. Akademisk Forlag 2004.
 
Birgitte Stoklund Larsen, leder af Grundtvig-Akademiet og redaktør af Dansk Kirketidende

 

 

Grundtvig gør i sin historieskrivning bl.a. op med myten om den den arabiske hærfører Salah al-Din (1137-1193). I historiens lange lys er han blot en ”mageløs Kurdisk Snap-Hane”.
(foto: Istockphoto)

 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk