Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Grundtvigs familie - 1. ægteskab

 
         
Grundtvigs første ægteskab
 
I 1818 gifter Grundtvig sig med Elisabeth Christina Margaretha Blicher (1787-1851) efter en 7 år lang forlovelse. Elisabeth blev kaldt Lise og var datter af provst Blicher i Torkildstrup. Grundtvig kom hos Blicher af 2 grunde. Dels var hans storebroder Otto præst hos Blicher, dels havde Blicher ikke mindre end 4 indtagende døtre.     
                

 
Oprindelig havde Grundtvig kastet sin kærlighed på Lises ældre søster, Bodil Marie, men hende løb Poul Egede Glahn med, før Grundtvig fik taget sig sammen til at gøre noget ved det. Lise var nu også den kønneste af de to ...
 
I starten kurrer de unge ægtefolk som turtelduer. I november 1822 får Grundtvig præstestilling på Christianshavn, men må vente med at få Lise og deres lille søn installeret til han har fundet en egnet bolig og har fået den sat i stand. Grundtvig brevveksler en rum tid med sin "kiærreste Lisemor" nede i Olstrup. En enkelt gang går det så vidt at han sender hele 4 breve på en uge og må bede Lise om ikke at fortælle det til andre. Han skulle nødig blive anset for at være en blødsøden "Kiærring"*.
 
Med tiden får de to ægtefæller mindre og mindre at tale sammen om. Lise passer huset og børnene, og er en økonomisk kone, der mirakuløst får husholdningspengene til at række. 
 
Hun har sit hyr med at få lov at gøre rent i ægtefællens studereværelse og må også se til at han i det mindste én gang om ugen får rent tøj på. I hjemmet på Christianshavn besætter Grundtvig den store stue ud mod gaden og har her bibliotek, rygeværelse og en sofa han får sig en lur på, når skriverierne tillader det. Sofabordet flyder med bøger, manuskripter, penne, blækhorn, piber, halvfulde kaffe- og tekopper og en tæt tobakståge ligger over hele rummet.
 
I årene med Lise forsøgte Grundtvig at slå sig igennem som forfatter, lagde sig ud med det gode teologiske selskab i striden med professor Clausen, nedlagde endog sin præstestilling, så familien dårligt havde noget at leve af, men Lise var altid parat til at stå ved hans side, selvom hun ikke forstod sig på hans egentlige ærinde.
 
Se kort oversigt over hvad der skete i Grundtvigs liv fra 1818-51.
  
Lise døde efter nogen tids sygdom i 1851 og blev begravet på kirkegården ved Vor Frelsers Kirke. Graven er nu sløjfet , men hendes gravsten er muret ind på nordsiden af tårnet.
 

 
Samme år skabte Grundtvig skandale ved at gifte sig igen inden det obligatoriske sørgeår var omme. Lises sygdom havde slidt på Grundtvig og vennen B. S. Ingemann bebrejder ham at han ikke sørger over Lises død, ja end ikke skriver et pænt digt om hende.
 
 
Du kan læse mere og se flere portrætter i "Gamle grundtvigske hjem" samlede og udgivne af H. P. B. Barfod.
 
*En kælling, en kone.
Lise og Grundtvig fik 3 børn:
Johan Diderik Nikolai Blicher Grundtvig (1822-1907)
Svend Hersleb Grundtvig (1824-83)
Meta Cathrine Marie Bang Grundtvig (1827-87).
 
 
Grundtvig underviste selv sine sønner. Marie Blom kom i hjemmet som barn og legede med Meta og sønnerne. Som Marie Blom husker undervisningen foregik den ved at Johan og Svend blev parkeret i en stue bag Grundtvigs arbejdsværelse og fik besked på at lære så meget de nu formåede af de bøger, Grundtvig fandt passende. Det var sjældent Grundtvig holdt opsyn med de to elever, så de fik megen tid til at gå med helt andre sysler.
 
Svend var den mest opfindsomme, han skrev gåder og rebusser på små papirlapper og tegnede en del. Det hemmelige udkomme af undervisningen blev omhyggeligt gemt til Marie og broderen Vilhelm kom på besøg i weekenden. Så sad legekammeraterne i smug oppe på pulterkammeret og løste Svends rebusser.
 

Svend Grundtvig i uniform. Begge Grundtvigsønner meldte sig som frivillige i treårskrigen.
 
 
Undervisningen medførte at sønnerne tidligt  blev dus med at læse græsk, som var det eneste fremmedsprog Grundtvig underviste i. Til gengæld kneb det med at kunne den lille tabel og skrive skønskrift. To discipliner Marie Blom var vant til at der blev lagt vægt på i skolen.
 
 
Meta Grundtvig som ung hustru. Meta plejede Grundtvig under hans sygdom i 1844 og de kom meget tæt på hinanden. Da hun i 1845 blev forlovet med Peter Outzen Boisen (1815-62) var Grundtvig stærkt betænkelig. Han måtte dog sande at han i Boisen fik en god fælle. Boisen blev præst hos Grundtvig og han havde, i modsætning til svigerfaderen, anlæg for sjælesorg. De gamle på Vartov lyste op når Boisen besøgte dem og holdt andagt.
 
Datteren var Grundtvigs øjesten. Som barn blev Meta forkælet, husker Marie Blom. Grundtvig købte på en af sine Englandsrejser en fin dukke med voksansigt og ægte hår til Meta: ... til egenlig at lege med duede jo denne baldame ikke, og vi så den også uden savn forsvinde i sin æske i spisekammeret, fortæller Marie Blom. Marie noterer sig at Grundtvig vist ikke kunne se en eneste fejl hos Meta. Det kunne moderen nok, men hun bar over med dem.
 
                                                 
Har du bidrag til historien om Grundtvig og hans første ægteskab? så skriv til LL@VARTOV.DK
 
www.grundtvig.dk - Grundtvig-Biblioteket
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk