Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Grundtvigs familie 2. ægteskab

Her har vi Frederik Lange Grundtvig, søn af Grundtvig og Marie
 
 
 
Frederik slægtede faderen på. Den unge knøs udgav et tidsskrift, Brevduen. Det kostede 8 øre pr. nummer i boghandelen og udkom i en kort årrække med håndskrevne artikler og illustrationer af vennen Joakim Skovgaard.
 
 
Sange og salmer skrev Frederik Lange også. Dog ikke helt af samme kvalitet som det fædrene ophav. Som præst i Amerika udgav han "Sangbog for det danske Folk i Amerika". 1. udgave kom i 1888 med sange på dansk af såvel Frederik den yngre som den ældre - og en hel del andre.
 
Vil du læse mere om Den røde Sangbog, som sangbogen hedder "over there", så har Marianne Stølen skrevet en bog om den på Forlaget Vartov: The story of Den Røde - a Danish-American songbook.
 
I 1878 udgav Frederik Lange bogen Løsningstenen, en bog med gennemgang af sagnet om den magiske sten, der kunne hjælpe med forløsningen, når kvinder skulle føde og gennem historien har haft mange andre sære funktioner! I Grundtvig-Bibliotekets eksemplar har Frederik Lange skrevet et digt til storebror Svend. Bogen er en foræring fra tidligere højskolelærer Lars Thorkild Bjørn.
 
 
Fotografier og tegninger er fra Gamle Grundtvigske Hjem, Grundtvig-Biblioteket samt Frederik Bays manuskript til hans bog om Frederik Lange Grundtvig.
Grundtvigs 2. ægteskab
 
Grundtvig giftede sig med Ane Marie Elise Toft i 1851. De fik i 1854 sønnen Frederik Lange Grundtvig.
 
Marie Toft (1813-1854) var af slægten Carlsen Lange på Gammel Køgegård. Hun blev gift første gang med Harald Toft til herregården Rønnebæksholm i Næstved. Han havde store planer med at opbygge den forfaldne herregård, men døde før de blev ført ud i livet. Marie overtog driften af gården og opkaldte den datter, Harald Toft ikke nåede at se, Haralda, efter faderen.
 


Marie Toft som ung dame.
 
Marie og Grundtvig var hinandens jævnbyrdige, Marie holdt gudelige forsamlinger på sit gods og var optaget af kirkelige spørgsmål. Grundtvig gav hende svar på de spørgsmål, som andre præster hun havde spurgt, ikke var interesserede i at diskutere med hende. Ægteparret var meget lykkelige sammen, men fik kun få år med hinanden. Marie døde allerede i 1854 og Grundtvig blev alene med den spæde søn.
 
Grundtvig med sønnen Frederik i 1857.

I starten boede han i Maries lejlighed i Frederiksholms Kanal, hvor der var en omfattende tjenerstab på 7 til at passe hele husstanden, der talte Maries datter Haralda, en plejedatter, Maries søster og svigermor, Chr. Molbechs søster og altså Grundtvig og den lille Frederik. En amme tog sig af drengen.

Foråret 1855 flytter Grundtvig til Nørregade 25. Her bor han med Frederik og barnepigen Maren Pedersen til oktober 1857. I 1858 gifter Grundtvig sig for 3. gang og flytter til Gladhjem sammen med fru Asta. Gladhjem lå på Gammel Kongevej og hed egentlig ikke Gladhjem, som Grundtvig kaldte stedet, men Christianshvile.
Frederik Lange Grundtvig med sin familie, hustruen Christina og datteren Marie.
 
Frederik giftede sig 1881 med den 6 år ældre Christina Birgitte Nielson, som han lærte at kende på den svenske herregård Tyllinge. 
 
Brylluppet fandt sted i hast og ægteparret forlod 4 dage senere København med skibet Thingvalla efter at morbroder Carlsen på Gammel Køgegård havde gjort klart at han ikke ville låne den unge fusentast 200.000 kr. til en gammel herrregård med voldgrav i Sverige.
 
Rejsen gik i første omgang til New York.
Senere havner de i Wisconsins skove. Frederik mener han har gjort en rigtig god hushandel, men det viser sig at man i regntiden kun kan komme til huset i båd. Der kan ikke dyrkes meget på jorden, men der er et rigt dyreliv. Frederik går på jagt og kigger på fugle, en yndlingsbeskæftigelse siden barndommen. Frederik publicerer 3 artikler om sangfuglenes forårstræk og minutiøse artsbeskrivelser af små 200 fugle. Artiklerne vækker berettiget interesse i USA.  
 
1883 fødes datteren og samme år kaldes Frederik til præst af den danske menighed i Clinton.
 
Frederik Lange slutter sit liv i Danmark, hvor han bliver rejsepræst for Kirkeligt Samfund i 1900. Hans løn andrager 4000 kr. årligt og han er frit stillet med hensyn til hvordan han vil bruge ansættelsen. Han overvejer at genoptage sit arbejde med kirkefædrene. Samme år deltager han i en omfattende arkæologisk udgravning på Gammel Køgegård og pådrager sig et dårligt helbred på grund af det kolde og våde arbejde. Året efter må han indstille sin virksomhed.
 
1903, d. 21. marts, dør Frederik Lange. Han begraves fra Vartov Kirke og jordes på Vestre Kirkegård.
 
 
Frederik Lange Grundtvig havde mange planer for sin fremtid, men ikke alt gik som han havde tænkt sig. Som studerende fester han godt igennem og består med nød og næppe sin statsvidenskabelige eksamen. Studiet interesserer ham ikke og han havde egentlig bestemt sig for ikke at gå op til afsluttende eksamen, men bliver presset til det af morbroderen og hans manuduktør på studiet.
Hans storebroder Svends hustru, Laura, mister meget af sin agtelse for Frederik da han bliver kasseret som soldat: - ikke på grund af hjertefejl, men kronisk øjenbetændelse! Det er højst kuriøst, da han ser så aldeles usædvanlig udmærket. En anden sag er at hans øjne undertiden er lidt rødkantede, når han har været på nattekomers - som han heldigvis! havde været aftenen forud - skriver Laura forarget.
 
www.grundtvig.dk - Grundtvig-Biblioteket
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk