Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Grundtvigs familie - 3. ægteskab

Se oversigt over Grundtvigs børn og børnebørn.  
 

 
Den unge dame på billedet er datter af N.F.S. Grundtvig og hans 3. hustru, Asta.
(Foto bringes med tak til Lars Thorkild Bjørn)
 
Hun hed Asta Marie Elisabeth Frijs Grundtvig (1860-1939). Asta hed hun efter moderen, Marie efter Grundtvigs 2. hustru og Elisabeth efter Grundtvigs 1. hustru.
 
Fotografiet er taget i Schweiz i 1897. Asta havde været syg og skulle rekreere sig i Meran. Bagefter gik turen videre til Davos.
 
 
Asta Marie Elisabeth Frijs Grundtvig fotograferet som barn. Måske på Store Tuborg?
 
Asta blev gift med lægen, dr.med., professor Kristian L. J. Poulsen.
 
Kristian Poulsen var ven med Grundtvigs søn med Marie Toft - Frederik Lange Grundtvig - og kom tit på besøg i hjemmet på Store Tuborg. Astas datter fortæller at han også var der den dag Grundtvig døde: "Mormor var i Zoologisk Have med Børnene, og Frederik sad og læste for Faderen, da den gamle Høvding sank død om i Stolen. Sammen med Frederik og Kusken Peter var min Far med til at bære Grundtvig ind i Sengen".
 
Astas datter, Amalie Louise Benedicte Grundtvig Poulsen, fortalte familiens historie i Billed-Bladet d. 15. december 1942.
 
 
 
 
http://www.grundtvig.dk/ - Grundtvig-Biblioteket
 
Grundtvigs 3. ægteskab
 
Grundtvig giftede sig i 1858 med Asta Tugendreich Adelheid Reedtz, født Krag-Juel-Vind-Frijs  (1826-90).
 
 
 
Og her ses det stolte ophav til lille Asta i 1865 - fem år efter Astas fødsel. Grundtvig havde rundet de 75, da datteren så dagens lys.
 
 
Fru Asta Grundtvig var før ægteskabet med Grundtvig gift med Holger Christian Reedtz til Palsgaard (1800-1857) og havde i forvejen 4 børn. Grundtvig havde stadig sønnen Frederik boende.  
 

 
Alle børnene fotograferet i 1863. I midten står Sofie Reedtz med lille Asta Grundtvig i hånden. Tv. lægger Frederik Lange Grundtvig hånden på Holger Reedtz' skulder. Th. står Niels Juel Reedtz og Amalie Reedtz.
 
 
Begge ægtemænd var en del ældre end Asta selv, men det havde Asta det fint med: - de unge var gerne så lapsede!
 
Læs om familielivet på Gladhjem og Store Tuborg.
 
 
Knud Søndergaard, forhenværende regnskabschef på Palsgaard har skrevet en bog om Asta Grundtvig på Forlaget Vartov:
 
 
Læs mere om Asta i bogen og på Knud Søndergaards Asta Grundtvig-side.
 
Eller gå på Wikipedia.

 
Fru Asta voksede op som plejebarn på Frijsenborg og var et meget religiøst gemyt.
 
Som ung blev hun sendt hjemmefra ½ år for at køle af hos familie i Tyskland. Hun havde efter inspiration fra en vækkelse på Køgeegnen opildnet plejesøsteren Emmy på Frijsenborg til at køre fra hus til hus på det store gods, læse højt fra Bibelen og andre gudelige skrifter og forkynde Guds rige. Det var mere end grevinden brød sig om.
 
Da Asta kom tilbage til Frijsenborg fik hun andet at tænke på. Hun blev samme sommer forlovet med kammerherre Holger Reedtz. Reedtz var udenrigsminister fra 1850-1857, hvor han døde.
Palsgaard gik til de 2 sønner Niels og Holger.
 
Astas anden plejesøster Clara blev gift med godsejer Hans Carlsen på Gammel Køgegård - og lagde navn til en ny pæresort: Clara Frijs. Det var meget oppe i tiden at skabe nye frugtsorter. Carlsen var bror til Marie Toft, Grundtvigs 2. hustru.
 
 
Læs mere i Højskolebladet, nr. 11, 1926
 
 
Julefest på Store Tuborg
 
Fra Frijsenborg er fru Asta vant til en større julefest end man brugte det i København. Så i Grundtvighjemmet sørger hun for at aftenen får sin særlige glans.
 
Lille Asta mindes i Berlingske Tidende at juletræet er pyntet med liljer, roser, flag og kræmmerhuse. Gaverne fra moderen er kostbare, selvom familien i det daglige lever spartansk. Der er også flotte gaver fra enkedronning Caroline Amalie.
 
Når træet er tændt samles alle i stuen. Grundtvig studerer med sine klare blå øjne træet fra øverst til nederst, hvorefter han sætter sig og lytter mens alle synger Julen har englelyd. Grundtvig ønsker kort "glædelig jul" - som lille Asta bemærker, er der ikke grund til mere i et hjem hvor Guds ord og salmer lyder både morgen og aften. Derefter forsvinder Grundtvig igen ind i sit arbejdsværelse, hvor han får læst højt.
 
Så er det tid til at få gaver og plyndre træet, der straks efter bliver båret udenfor. Kl. 10 skulle der være stille og roligt i det store hus.
 
 
 
 
 
 
 
Har du oplysninger om eller fotografier af Grundtvig og hans familie? Skriv til LL@VARTOV.DK
 
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk