Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Clara Bolton

I 1830 var Grundtvig på sin anden rejse til England for at studere oldengelsk litteratur. Han blev meget betaget af de driftige englændere, men især af en sortøjet skønhed, Clara Bolton, han traf under et selskab.
 
Grundtvig og Clara passiarede hele aftenen og Grundtvig var fuldstændig tryllebundet af denne ”Ælvedronning”. Hun inviterede ham hjem til sig dagen efter, men det turde Grundtvig ikke. Han var klar over at det ville sætte hans gode rygte som ægtemand og far overstyr. Han ville andet og mere end bare snakke med denne ”Drøm i Morgen-Stunden”…
 
  Der mig traf et kulsort Øie,
  Giennembored mig mit Bryst
  Som et Lyn–Glimt fra det Høie,
  Giennemknittred mig med Lyst,
  Tændte brat, trods Sorg og Harm,
   Lys i Blik og Ild i Barm
 
  Claras Aande aabned Munden,
  Klippen revned, Strømmen randt,
  Som en Drøm i Morgen-Stunden
  Svæved hun forbi og svandt,
  Men hver gang jeg Harpen slaaer
  Svævende hun for mig staaer!
 
Han vidste ikke at Clara var gift med en af tidens kendte læger, George Buckley Bolton, og blev viklet ind i engelsk storpolitik, da hun støttede Disraeli i starten af dennes politiske karriere. Disraeli kendte ægteparret Bolton fordi han på et tidspunkt havde Bolton til læge.
Nogle har set Clara Bolton som Disraelis elskerinde. Det blev dog hendes veninde Henrietta Sykes, gift med sir Francis og mor til fire, der løb med trofæet. Henrietta blev siden dumpet da hun havde tjent sit formål, og Disraeli havde nået sit politiske mål og var blevet premierminister. 
 
Claras forældre var indvandret til England fra Flandern. Deraf måske hendes sorte øjne, livlighed og hendes sans for at underholde en fremmed fugl i selskabet den aften i 1830. Clara rejser tilbage til Normandiet og dør i Le Havre 35 år gammel i 1839. Så hun er længst under mulde da Grundtvig i 1844 skriver om hende i Smaa-Fruerne:
  
  Om hun end er oven Mulde,
  Om hun mindes end mit Navn,
  Og de Timer frydefulde
  Som forsøded bittre Savn,
  Spørger jeg endnu hvert Aar
  Vestenvind og Fugl i Vaar!
                                        
Grundtvig var så besat af Clara at han efter hjemkomsten til København overvejede at kontakte de værtsfolk han havde boet hos i London for at høre nyt om Clara Bolton og for at forklare at det ikke var af uhøflighed at han aldrig dukkede op på hendes adresse. Derfor gik han i gang med at skrive et brev til værtsparret. Brevet blev dog aldrig sendt – for hvordan forklare at man har tabt hovedet og er gået glip af sit livs eventyr?
 
Liselotte Larsen, Bibliotekar, Grundtvig-Biblioteket
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk