Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Luise Hennings

Luise Hennings mødte Grundtvig  i slutningen af juli i 1844 i forbindelse med en barnedåb hos præstevennen Gunni Busck. Luise Hennings var datter af en præst i København og gift med Herredsfogeden i Gottorp. Og hun og Grundtvig diskuterede danskheden i Slesvig-Holstein, Luise Hennings var af anden mening end Grundtvig og det kunne han ikke stå for. De diskuterede lystigt, men havde sandelig også andre ting for:
 
  Haand og Mund hinanden tog,
  Tvillingbaaret, vist jeg veed, 
  Var vort Kys, vor Kiærlighed
 
  Dage fem vi saae hverandre,
  Dage fem i Rosenrødt,
  Snese Aar kan ei forandre
  Tvillingbaaret, Tvillingfødt,
  Mødtes vi om tusind Aar,
  Kystes vi dog som igaar!

Det endte i den grad med kysseri mellem den aldrende Grundtvig, han var da 60 år gammel, og den unge tyskvenlige frue, at det med lynets hast kom Grundtvigs velynder ved hoffet, Dronning Caroline Amalie, for øre.

Der gik så megen røg af branden at Grundtvig allerede dagen efter hjemkomsten fra Stiftsbjergby måtte skrive til Dronning Caroline Amalie for at lægge låg på sladderhistorierne i de fine kredse (1). Han bedyrede overfor dronningen at der ikke var sket noget der kunne give anledning til bekymring. Han havde blot diskuteret de danskes forhold i Slesvig med den lille fru Hennings og så havde hun bedt ham om en afskrift af et lille digt, som oprindelig var tiltænkt Caroline Amalie. Det var Grundtvig blevet så overstrømmende glad for at han absolut måtte kysse den lille dejlige og ungdommelige frue ”… i det mindste ti gange paa Haanden …”. Andet og mere var der såmænd ikke passeret; Grundtvig afsluttede brevet med at lade majestæten forstå at rygter måske ikke altid talte sandt.
 
1. Brev 505 i Breve fra og til N.F.S. Grundtvig
 
Liselotte Larsen, Bibliotekar, Grundtvig-Akademiet
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk