Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Grundtvigs samtid

Grundtvig levede i en udpræget brydningstid, som igennem hans lange liv stillede ham over for et væld af udfordringer.

Politisk gik man fra enevælde gennem revolutioner til folkestyre, ideologisk fra autoritetstro over liberalisme (ofte forbundet med nationalisme) til socialisme, filosofisk fra oplysning gennem idealisme og marxisme frem mod positivisme - og kunstnerisk fra borgerdyd gennem romantik (guldalderen) frem mod realisme og naturalisme. 

Hos almuen begyndte et individualistisk livs- og menneskesyn at trænge igennem på bekostning af den hidtil dominerende autoritetstro, hvilket betød, at det traditionelle skel mellem kulturel elite og almue begyndte at anfægtes af folkelige vækkelser

Dette skete først på det religiøse område, hvor menigheden nu sås som kirkens tyngdepunkt på bekostning af embedsautoriteten; men siden kanaliseredes selvstændiggørelsen over i folkelige, faglige, økonomiske og ikke mindst politiske rammer. 

Dette er baggrunden for højskolebevægelse, valgmenighedsbevægelse, andelsbevægelse, politisk opposition m.m. – bevægelser, der delvist opstod under grundtvigsk inspiration, men som dog også hentede inspiration andre steder fra, ligesom de i vid udstrækning må ses som svar på udfordringer i tiden.

De udviklede sig derfor efter egne, iboende tendenser og under hensyn til de skiftende tiders behov; og der opstod således et vekselvirkningsforhold mellem Grundtvig og hans samtid. Han påvirkedes af dens strømninger og påvirkede igen dem.

Thorkild C. Lyby, f. 1930, lektor emer., dr. theol.
grundtvig 1848
Martsrevolutionen i Berlin. Grundtvig var 64 år, da en bølge af nationalliberale revolutioner i 1848 skyllede over Europa. I marts 1848 var der også i Danmark optræk til revolution, men det endte fredeligt, da Frederik VII imødekom demonstranternes krav om en fri forfatning.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk