Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
Ingrid Ank.
Her er hun fotograferet i Grundtvig-Biblioteket i Vartov, som ligger i forlængelse af hendes eget kontor
Grundtvigs tredje vej
 
Grundtvig taler ind i samtidig med, at han udfordrer vores behov for identitet. Derfor er han yderst relevant i en moderne sammenhæng. Det mener Ingrid Ank, der er nytiltrådt leder af Grundtvig-Akademiet og redaktør af Dansk Kirketidende
 
Af Grethe Tornberg
 
Der er stadig god plads i bogreolen i det lyse kontor i Vartov med udsigt til grønnegården. Men computeren er tændt og skrivebordet er langt fra ryddet. Den 36-årige Ingrid Ank har sat sig til rette i sit kontor som ny leder af Grundtvig-Akademiet og Redaktør af Dansk Kirketidende, og fortæller om nogle af sine tanker om Grundtvig i det 21. århundrede:

”Jeg er meget optaget af, om  vores behov for identitet kan mødes af et modsvar. Altså et modsvar til det her med at ’dette er mig og mit’. Det er nok utopisk og måske ikke engang ønskeligt, at mennesker kan opgive dette behov for identitet, men for mig at se går Grundtvig en tredje vej:
For Grundtvig handler det om at blive til. Det handler om at blive til i forhold til fortællinger, historie og sprog. Og det handler om at blive til som fællesskab – men uden en stærk insisteren på, hvor grænsen går for, hvad dette fællesskab er og ikke er,” siger Ingrid Ank.

Samtalens nødvendighed
Samtalen er derfor vigtig, når fortællinger, tradition og historie fortolkes:
”Man bliver netop til i samtaler og ved at forholde sig til spørgsmålet om, hvad der er vigtigt. Det ligger jo til grund for den måde, vi laver skoler og fællesskaber og samfund på,” siger Ingrid Ank, og kan for eksempel ikke forstå, hvorfor nogen taler om at være ’demokratitræt’:
”Hvad vil man da sætte i stedet for?,” spørger hun og tilføjer, at folkeoplysning og demokrati er to sider af samme sag:

”Man kan ikke bare lave et system, hvor folket ikke er med. Og demokrati handler ikke bare om at gå ned og stemme en gang i mellem uden måske helt at have sat sig ind i, hvad der stemmes om eller hvem man stemmer på.
Det er klart, at vi i dag har en type politikere, der mere er ’professionelle politikere’ og derfor gerne skal genvælges ved næste valg, for de har ikke en gård eller et andet erhverv at falde tilbage på. Men jeg synes det er bekymrende, når man næsten taler mere om politikerlede end om politik. I et demokrati har man jo ret beset de politikere, man har fortjent. Sådan er det vel stadig væk.”
 
Ingen grænser for samtale
Selv glæder Ingrid Ank sig til at samtale med en hel masse i sit nye job som akademileder:
”Man kan spørge, om et Grundtvig-Akademi skal være fordybelse i Grundtvig og hans tænkning, eller en fortsættelse af hans tænkning. Det enkle svar er, at det skal være begge dele.  Hvad angår det sidste, er der jo ikke på forhånd nogen grænse for, hvem man kan forestille sig at samarbejde med det om,” siger Ingrid Ank og nævner en enkelt grænse:
”Døgnet har kun 24 timer.”
 

 
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk