Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse 2017Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på Christiansborg
VartovAkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

At være en fællesskaber - konference

 

At være en fællesskaber –

en opgave for folkekirken på landet?


28. november 2016 kl. 11-14.30 i Vartov

 

En folkekirke skal ikke kunne betale sig, men en folkekirke skal være relevant. Men er kirken på landet relevant og gør den sig umage for at nære det fællesskab, som ikke mere er en selvfølge? Og skal den overhovedet det?


Fordi Grundtvig tog et fast greb om både det kirkelige og det folkelige og ikke ville slippe nogen af delene, vil Grundtvigsk Forum sætte lys på folkekirken på landet som en kirke med et kirkeligt sigte i en folkelig kontekst, og se om det grundtvigske har nogle svar – eller nogle nye spørgsmål til kirken på landet.


Professor Viggo Mortensen kaster et historisk blik på folkekirkens omgang med både det kirkelige og det folkelige; højskoleforstander Jørgen Carlsen vil tage udgangspunkt i spørgsmålet om menneskesyn. Hvad er et menneskesyn, og hvor får man det fra – og på hvilken måde spiller menneskesynet ind i forhold til dannelsen af fællesskaber?


Derefter vil vi via fire stationer sætte gang i samtaler om det uopgivelige fællesskab og dets knaster. For er vi overhovedet fælles om noget, hvis alle er med? Skal folkekirken på landet være til stede for ”folk” eller for ”kirke”? Skal den skabe fællesskab, der hvor der ingen fællesskaber findes? Og hvordan ser dette ud i fremtiden?

 

Program:

 1. Hvor farligt er det folkelige? Kirke og folk i et historisk og nutidigt perspektiv v. professor Viggo Mortensen
 2. Hvordan finder man frem til et menneskesyn? Og hvad stiller man op med det, når man har fundet det?
  v. højskoleforstander Jørgen Carlsen
 3. Vi trækker i arbejdstøjet om fremtidens fællesskaber
  Fire stationer:
  - Påstand: Inkluderende fællesskaber er anstrengende
  Inkluderende fællesskaber handler ikke bare om, at ’alle skal have lov at være der’. Det er krævende at holde et fællesskab åbent, og det er krævende at skabe og fastholde kontakt til de mennesker, der ikke opfatter sig selv som inviteret – så hvad gør man? (tovholder konsulent Bent Nicolajsen, sammen med skoleleder Ulla Risbjerg Thomsen)
  - Påstand: Inkluderende fællesskaber er tomme
  Et fællesskab er ikke et fællesskab, hvis vi bare står og glor på hinanden, et fællesskab er et fællesskab om noget. Men findes der en fællesnævner, som alle mennesker kan være sammen om? Og hvis ikke – hvordan skaber man så inkluderende fællesskaber, uden at de bliver indholdsløse og ligegyldige? (tovholder akademileder Ingrid Ank, sammen med højskoleforstander Jørgen Carlsen og forsker og forfatter Michael Böss)
  - Påstand: Kirken er (for) kirkelig
  Er der grænser for, hvor folkelig kirken skal være? Kan der foregå hvad som helst i en kirke? Og hvis ja, holder kirken så op med at være kirke og bliver et tilfældigt kulturhus? Eller er det tværtimod kirkens opgave at være folkelig – og i så fald: løser den sin opgave? (tovholder Morten Thaysen (medlem af styrelsen, Grundtvigsk Forum), sammen med professor Viggo Mortensen og fhv. formand for landsforeningen af menighedsråd Inge Lise Pedersen)
  - Påstand: Kirken er der ikke for de mennesker, der har brug for den
  Når kommunen giver op, tager kirken over – eller gør den? Gør kirken sig umage for de få uden at nå ud til de mange andre, der også har et behov? Kan samfundet regne med folkekirken som det sidste sociale sikkerhedsnet? Og skal man kunne regne med folkekirken? (tovholder Birgitte Møldrup (medlem af styrelsen, Grundtvigsk Forum), sammen med fhv. leder af Kirkens Korshær Bjarne Lenau Henriksen og Helle Schimmel, specialist inden for demensområdet).
 

Praktiske oplysninger:

 

Frokost indgår i programmet undervejs. Konferencen er gratis, men frokost koster kr. 80,- som bestilles i forbindelse med tilmelding og betales på stedet.
 
Tilmelding nederst på siden

 

Navn  *
E-mail  *
Ønsker at købe frokost til 80,- Ja  Nej  *
Evt kommentar 
 
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk