Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017Nye krav til databeskyttelse
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerKilden i VartovDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Hvor bange er vi for religion?

Og: Kan vi finde en god dansk model for sekularisering?

Høring på Christiansborg 10. maj kl. 13-17
Tilmelding nederst på siden

Blandt deltagerne er forfatter og journalist Kristian Ditlev Jensen, politikerne Jan E. Jørgensen (V) Yildiz Akdogan (S) Alex Ahrendtsen (DF) Naser Khader (KF), Ida Auken (RV) m.fl. samt en række eksperter og interesseorganisationer.
Ordstyrer er Mikkel Frey Damgaard, journalist og tv-vært

Skal vuggestuer tvinges til at servere frikadeller? Bør vi forbyde sygeplejersker at bære religiøse symboler? Kan imamer og præster være domsmænd og nævninge? Skal bederum forbydes på uddannelsesinstitutionerne? Skal blasfemiparagraffen afskaffes? Skal ytringsfriheden begrænses for religiøse forkyndere?

Næsten hver uge er et nyt emne på den politiske dagsorden, der handler om religion og offentlighed. Flere sager har ført til konkrete lovtiltag. Men de politiske indgreb møder også stærk kritik fra både religiøse og ikke-religiøse, fordi de bliver opfattet som en begrænsning af religionsfriheden. En frihed, der handler om en grundlæggende ret til at tænke frit, at følge sin samvittighed og også lade det komme til udtryk i hverdagen.

De politiske vinde (med udsagn som ”religion er en privatsag”) bærer ofte præg af, at religion opfattes som noget, der bør holdes ude af det offentlige rum. Ikke desto mindre er mange religioner per definition offentlige, fordi de finder deres udtryk i fællesskaber, som der – også per definition – er offentlig adgang til. Derfor stiller Grundtvigsk Forum spørgsmålet: Hvor bange er vi for religion? Og: Er det stadig muligt at formulere en særlig ”dansk model” for sekularisering, der både giver frihed til og fra religion?

 
Hør optagelsen fra Høringen på Christiansborg.
Radio Mælkebøtten har udsendt optagelsen
Foto: Motionspictures/ photocase.de
 
 
Program for dagen:
13.00 Velkomst ved Daniel Toft Jakobsen (S)
13.10 Kort introduktion: Ingrid Ank, akademileder Grundtvig-Akademiet

13.20 Del 1:  Hvad vi siger, når vi siger ”religion er en privatsag”
Oplæg v. Kristian Ditlev Jensen, forfatter og journalist 
Replikker fra: Jan E. Jørgensen (V) og Daniel Toft Jakobsen (S)
Debat

14.00 Kort pause

14.15 Del 2: Religion i det offentlige rum
Tre korte cases:
1) Skal der gives offentlig støtte til religiøse ungdomsforeninger? v. Kasper Sand Kjær, formand for DUF (Dansk Ungdoms Fællesråd)
2) Skal præster, imamer og andre religiøse ledere kunne være domsmænd og nævninge? v. Søren Holm Seerup, dommer
3) Skal der gives mere – eller mindre – plads til religion på asylcentrene? v. Maja Rettrup Mørch, leder af Kommunikationssekretariatet, Røde Kors

Replikker fra: Eva Maria Lassen, seniorforsker Institut for menneskerettigheder og Naser Khader (KF)
Debat

15.15 Kort pause

15.30 Del 3:  En dansk model for sekularisering?
Kan man tale om en særlig dansk model for sekularisering, der både tager hensyn til den enkeltes frihed fra og til religion og til de religiøse fællesskabers mulighed for at dyrke og udtrykke deres religion? Og i så fald: Hvor er ’den danske model’ på vej hen?

Oplæg v. Peter Lodberg, professor (MSO), Teologi, Aarhus Universitet
Replikker fra: Yildiz Akdogan (S) og Alex Ahrendtsen (DF)
Debat

16.30 Opsamling: Kirsten M. Andersen, formand for Grundtvigsk Forum
 

Tid: 10. maj kl. 13-17
Sted: Fællessalen, Christiansborg, 1240 København K
 
Tilmelding: Det er gratis at deltage i konferencen, men tilmelding er nødvendig senest 3. maj 2017.
Tilmeldingen er bindende, da der er begrænsede pladser!
 
 

 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk