Multilogin
Til forsiden
dankort
Hvem er Grundtvig
Tidslinje: Grundtvigs liv og samtidSalmer og teksterTemaer i Grundtvigs forfatterskabGrundtvig og kulturenBøger om GrundtvigSøg i Grundtvigs teksterBilledgalleriPressen skriver om GrundtvigWho is Grundtvig?
Grundtvig i DanmarkGrundtvig i VerdenGrundtvigsk Forum
Om Grundtvigsk ForumVedtægter ForeningstrukturUdvalg MedlemskredseDet sker - i Grundtvigsk Forums kredse Politik ÅrsmøderSamtaledagenStyrelsenMedlemskabGrundtvigsk Forum på Danske kirkedage 2016N.F.S. Grundtvigs PrisFolkekirken og EUForpligtende fællesskaberHvor folket er må kirken væreFolkekirkens styre21 teser om åndsfrihedGavebrevFolkemødet på Bornholm 2017Ungdommens Folkemøde 2016Hvor bange er vi for religion? Høring på ChristiansborgPrædikenkonkurrence 2017
Vartov
Om VartovAbout VartovVartovs historieKonference/mødelokalerVartovkollegietSkrivebord på Rådhuspladsen?LejeroversigtArranger en fyraftenssangHør foredragetKalenderGrundtvigs fødselsdagMands Minde-Foredrag i VartovSofies madMettes kagerMaratonsangBesøg Vartov og GrundtrvigVartovmødet - det lange lys på Danmark. Alternative åbningstalerDet 13. Thorkil Kristensen seminar
AkademiForlagBibliotekKontaktNyhedsbrev
 

Sofies 1864-suppe

 

jala/ photocase.de
 
Sofies version:
 
Oksekødssuppe med byg og grønkål
 
500g. oksekød i tern (fx inderlår).
2 løg, skåret i små tern.
3 fed hvidløg, skåret i tynde skiver.
2 dl. hvidvin.
1 dl æblemost.
1,5 l. grøntsags- eller oksebouillon.
3 kviste timian.
2 pastinakker, skrællet og skåret i små tern.
¼ knoldselleri, skrællet og skåret i små tern.
2 gulerødder, skrællet og skåret i små tern.
1 stor håndfuld grønkål, ca. 100 gr., fintsnittet.
1 dl. perlebyg.
2 dl. vand.

Start med at koge 1 dl. perlebyg i 2 dl. letsaltet vand i 15-20 min. Sigt evt overskydende vand fra og lad stå.

Brun oksekødet godt i en gryde. Kom løg og hvidløg i og hæld hvidvin ved. kog ned til det er næsten væk. Hæld æblemost og bouillon på og kog langsomt op og skum suppen af. Lad derefter simre til kødet er næsten mørt, ca. ¾ time. Tilsæt derefter pastinakker, knoldselleri og gulerødder og lad simre i 10 min. tilsæt så grønkål og byggryn og kog yderligere 5 min. Smag til med salt og peber.
 
Vartovs kok, Sofie, er gået på opdagelse i gamle kogebøger, og har fundet "Kogebog for Soldaten i Felten" af Madame Mangor.
 
Kogebogen blev uddelt gratis under krigen i 1864, i tusindvis, til den danske hær, og Mangors formål har været, "[…] at lette vore tappre Soldater de Byrder og Besværligheder, som Felttoget medfører."
 
Grundtvigsk Forum Tlf: +45 41 93 90 00 Bank: 4180 3119 080 339
Vartov
Giro: 4180 300 23 06
Farvergade 27
1463 København K Mail: Vartov@vartov.dk